Intel’in Yeni Çipi Bilgisayarınıza Bir Teraflop Ekliyor

0

Bu hafta başında Intel Taipei’de tüketiciler için şimdiye kadar satılan en güçlü masaüstü bilgisayar çipini duyurdu. 18 çekirdekli, saniyede 1 trilyon işlem yapabilen teraflop çipin fiyatı ise 1999$.

Core i9 Extreme Edition ismi verilen işlemci çipi sadece e-posta kontrol etmek, gazete okumak veya House of Cards izlemek isteyen ortalama bilgisayar kullanıcıları için değil daha çok 4K oyun oynayıp eşzamanlı olarak canlı yayın yapıp aynı zamanda 2 farklı şey daha yapanlar gibi bilgisayarda ekstrem işler yapmayı seven kullanıcılara yönelik. Daha hoş bir ifadeyle, İntel bu çipi “mega-tasking” olarak adlandırıyor.

Bu, Intel’in teraflop engelini yıktığı ilk masaüstü bilgisayar çipi ve İntel başkan yardımcısı Gregory Bryant bu çipi “şimdiye kadar tanıtılan en ekstrem bilgisayar işlemcisi” olarak tanımlıyor.

Megafloplardan teraflop ve petafloplara

Teraflopun neler yapabildiğini daha iyi anlamak için hesaplama hız birimi olan flopun ne olduğunu bilmek yardımcı olur. Floplar her saniye yapılan kayan nokta işlemini temsil ederler. Bir kayan nokta işlemi ise iki ondalıklı sayıyı çarpmak gibi bir matematiksel işlem yapmak demektir. Bir teraflop her saniye bir trilyon kayan nokta işlemidir.

Carnegie Mellon Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Brandon Lucia, “ Bir zamanlar birisi teraflop deseydi, siz onun çok sayıda işlemci çipi olan bir süperbilgisayardan bahsettiğini düşünürdünüz.” diyor.

Cray, Inc’de kıdemli başkan yardımcısı ve teknoloji sorumlusu Steve Scott ise “Aslında tarihi 1976’ya döndürürseniz süperbilgisayar Cray-1 sadece 160 megaflop yapabilir (1 milyon flop) bu da Intel’in yeni işlemcisinin bu süperbilgisayardan 6000 kat daha hızlı işlem yapabildiği anlamına gelir” diyor.

Cray-1

1990’ların sonunda ve 2000’lerde süperbilgisayarlar hala terafloplarla ölçülüyordu ve Sandia Ulusal Laboratuvarı’ndaki ASCI Red isimli önemli makine, terafloptan daha fazla işlem yapabiliyordu, bu makine 1997’den 2000’e kadar dünyanın en hızlı makinesi ilan edildi.

Günümüzde bu güçlü makinelerin işlem hızı 1000 trilyon flop olan petafloplarla ölçülüyor. Bir örnek vermek gerekirse Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda bulunan 10 petaflop hızındaki süperbilgisayar Mira, Amerika’daki potansiyel Ebola salgını gibi kompleks senaryoları modellemek için kullanılan bir bilgisayar.

“İleri hesap teknolojileri şimdilerde tüketici alanına girmeye başladı” diyor Scott. “Eğer milyonlarca dolarlık bir petaflop sistem kurabiliyorsanız, bu, şirketlerin veya küçük kuruluşların satın alabileceği 10 teraflop sistemi veya bireysel tüketicilerin satın alabileceği bir teraflop sistemi oluşturabilirsiniz anlamına gelir.”

Yeni İntel işlemcisi gibi bir çip, kayan nokta işlemleri yaparken, matematik ise sadece matematiksel işlemler uğruna yapılmaz; çalıştırdığınız yazılımın gücünü hesaplar.

Carnegie Mellon’dan Lucia, “Bu sadece bilgisayarı hesap makinesine dönüştürmek değildir” diyor. “Bu kayan nokta sayıları, ister video düzenleme ister sanal gerçeklik ortamları olsun, bizim önem verdiğimiz önemli iş yükünü temsil eder.”

Kısacası, bunun gibi güçlü bir çip sanal gerçeklik, oyun, 4K video yayını veya video düzenleme işlemlerini daha hızlı ve daha sorunsuz bir hale getirebilir. Eğer evde skor tutuyorsanız bir PlayStation 4’ün 1 teraflopun üzerinde grafik işleme birimi vardır.

Los Alamos Ulusal Laboratuvar’ındaki Trinity süperbilgisayarı

Bilgisayar işlemcileri çekirdeklerden oluşur

İntel, AMD tarafından yapılan 16 çekirdekli Threadripper isimli rakip işlemciden daha fazla çekirdeğe sahip olan çipiyle övünmektedir. Bu karşılaştırma, bir çekirdeğin tam olarak ne yaptığını göz önünde bulundurmadıkça oldukça karmaşık olabilir.

“Bir süpermarket kasasının bandını hayal edin” diyor Lucia. “Diyelim ki sadece bir açık kasa var ve kasiyer tek seferde bir müşteriye bakabiliyor; bu, tek çekirdekli çiptir. (Eğer siz de muzlarınız ve japon eriştenizle bu sırada duruyorsanız muhtemelen sinirlisinizdir.)”

“Şimdi 18 adet kasanın açık olduğunu, bütün kasalardaki kasiyerlerin hepsinin müşterilerini paralel olarak kontrol ettiğini düşünün. Bu her şeyin çok çok hızlı hareket ettiği ütopik senaryo 18 çekirdekli işlemciyi temsil ediyor.”

“Bu yeni çip bunlardan daha fazlasını yapıyor çünkü bu çip hyper-threading adı verilen, her çekirdeğin aynı anda 2 iş yapabildiği bir İntel teknolojisini kullanıyor. Süpermarket örneğine tekrar dönecek olursanız 18 kasadaki çalışanların aynı anda 2 müşteriyle ilgilenebilerek aynı anda 36 insana yardım edebileceği gibi bu yeni İntel çipi de tek seferde 36 işlem yapabilir.”

Peki neden bunun gibi bir çip isteriz?

Çünkü bir sanal gerçeklik manzarası bile işlemciyi büyük oranda meşgul eder. Elbette şu anda piyasada bulunan bilgisayarlar ve işlemciler bir Oculus Rift kulaklığı çalıştırabilir fakat güçlü çipin arkasında yatan fikir, çipin tek seferde birçok yoğun işi yapabiliyor olması ve insanlarla bilgisayar yazılımları arasında yumuşak bir geçiş sağlamasıdır.

Lucia “Bizimle olan etkileşimlerinde, bize eş zamanlı cevap veriyormuş gibi görünen şeyler yapabilmeleri için bu tür programları etkin olarak çalıştırmak istiyoruz ve zaten donanım endüstrisinin son zamanlarda aldığı yol da bu yönde” diye ekliyor.

Bütün bunların anlamı, bunun gibi bir çipin sadece sanal gerçeklik deneyimini değil ayrıca bir proteinin başka bir proteinle etkileşmesi gibi daha karmaşık ve yüklü hesaplar gerektiren işlemleri yapacak güçte olması gerektiğidir.

Intel bu çipin ne zaman piyasaya sürüleceği hakkında bilgi vermedi fakat şirket pazarlamacısı bu ailenin daha az çekirdekli X-serisi adı verilen çipin önümüzdeki birkaç hafta içerisinde ulaşılabilir olacağı bilgisini verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz