Uzaktan kumandalı uçan bomba kavramı en azından havacılığın kendisi kadar eski. İntihar İHA’ları seyir füzelerinin performansının yanından bile geçemiyor ancak çok daha ucuza mal oluyor. Bu da düşman gemileri için büyük tehdit.
Geçen hafta Hürmüz Boğazı’ndaki tatbikatlarda İran’ın yeni uçan bombasının muhtemelen Yasir modeli İHA’nın bir çeşidi olduğu görüldü. İran medyası İHA’dan hem Yasir hem de Raad-85 olarak söz ediyor. Bu konum çok önemli çünkü Basra Körfezi’nin en dar noktası olan Hürmüz Boğazı, petrol taşımacılığında önemli bir rota. ABD’nin de şu an Basra Körfezi’nde ScanEagle dâhil İHA’lara karşı test edilmiş lazer topuyla donatılmış bir savaş gemisinin olması rastlantı değil.
İHA’larla seyir füzelerinin ortak bir atası var. 1. Dünya Savaşı’ndan kalma Kettering Bug adlı insansız, çift kanatlı uçak belirli bir mesafeyi uçup dalış yapıyor ve hedefi olması umulan yerin üstünde patlıyordu. Kettering Bug’dan bu yana yeniden kullanılabilen araçlar ve Alman V-1’i gibi ilk seyir füzeleri tek kullanımlık uçan bombaların yerini aldı.
Bir İHA’yı güdümlü uçan bombaya dönüştürdüğünüzde ortaya çıkan uçak, seyir füzesinden çok farklı. Her şeyden önce performans farkı var. Bir ScanEagle İHA’sı çok az patlayıcı taşıyabiliyor ve normal füzelerden çok daha yavaş. Bu da düşmanın intihar İHA’sını hızlı bir roketten çok daha hızlı durdurabileceği anlamına geliyor. Fakat İHA’dan dönme bombanın uçuş süresi çok daha uzun ve atasının uçuş süresine yakınsa 15 saat havada kalabiliyor. Yani pilot, bomba yüklü İHA’yı Hürmüz Boğazı gibi bir yer üzerinde saatlerce havada tuttuktan sonra saldırabilir.
Son fark ise maliyet. ABD Deniz Kuvvetleri’nin kullandığı türden Tomahawk seyir füzelerinin eski modelleri 1.400.000 dolara, yenileriyse 569.000 dolara mal oluyor. Oysa bir ScanEagle’ın maliyeti sadece 100.000 dolar. Yani İran, son teknoloji bir seyir füzesi yerine beş ila on dört intihar İHA’sı yapabilir. Bu da düşman gemilerine karşı çok ciddi bir ateş gücü demek.
İran elbette Amerika’dan ScanEagle ya da Tomahawk satın alamıyor fakat ucuza silaha dönüştürülen İHA’yla akıllı füze arasındaki fiyat oranı büyük olasılıkla yukarıdakine benziyor. Yani İran kendi seyir füzesini geliştirirken bile gemileri ucuza mal ettiği uzaktan kumandalı uçan bombalarla tehdit edebilir.