İskoçya, 2018’de Vatandaşlık Maaşı Deneyine Başlıyor

3

İşe yarayıp yaramayacağını anlamanın tek yolu.

İskoçya’da şimdilerde yerel hükümetin de desteğiyle bir dizi vatandaşlık maaşı deneyi yürütülüyor. Bunun sonucunda Glasgow, Edinburg, Fife ve North Ayrshire şehirlerinde yaşayan insanlar yakında koşulsuz şekilde aylık maaş alabilirler.

Fikir henüz başlangıç aşamasında ve anlaşmazlıklarla dolu, ancak şimdiden, uygulanabilirlik çalışmalarının geliştirilmesi için kamu fonlarından yaklaşık 334.500 ABD doları değerinde bağış elde etti.

Çalışmanın kapsadığı şehirler, 2018 Mart sonuna kadar teklif vermek zorunda.

Mesleklerin giderek artan şekilde makineler tarafından icra edildiği bir dünyada, liderler de sosyal güvenlik ağının değişmesi gerektiğini kabul etmeye başlıyorlar.

Vatandaşlık maaşını savunanlar, koşulsuz şekilde, ufak miktarda fakat düzenli olarak vatandaşlara ödenen paranın, pek çok kişinin ayakları üzerinde durmasına yardımcı olabileceğine ve hatta onları yeni iş fikirlerine yatırım yapmaya teşvik edeceğine inanıyorlar.

İskoçya’da bazı insanlar hükümetin bu işe karışmasını eleştiriyor çünkü hükümet, eksiksiz bir vatandaşlık maaşı için gerekli olan vergi ve yardımlar üzerinde yetki sahibi değil.

Ancak politik geçidin her iki tarafındaki insanlar, şimdilerde belirgin maliyetleri olan fakat işsizlik yardımlarının yerini alarak önemli tasarruflar doğurabilecek bu tasarıyla meşguller.

İktisatçılar toplantısında konuşan İskoçya Başbakanı Nicole Sturgeon şöyle söylüyor: “Cevabın bu olmadığı, uygulanabilir olmadığı ortaya çıkabilir.”

“Ancak insanların işleri hızlı şekilde değiştiğinden, bireylerin yeni ekonomiye tamamen katılmasını destekleme yöntemleri konusunda açık fikirli düşünmeye hazır olmanın gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum.”

İskoçya, vatandaşlık maaşını göz önünde bulunduran ilk ülke değil. 2017 yılında dünya çapında çeşitli deneyler başlatıldı; bu ülkeler arasında Kenya, Finlandiya, Kanada ve Kaliforniya yer alıyor.

Silikon Vadisi’nin en büyük şirket destekçisi Y Combinator, Kaliforniya’daki çabalara öncülük etti ve şimdilerde, geçen sene Oakland’da gerçekleştirilen küçük ölçekli bir deneyin bulgularına dayanan geniş ölçekli bir çalışma başlatıyor.

Fırsat eşitliğine doğru

Combinator başkanı Sam Altman, attığı bir tweet‘te şöyle söylüyor: “Teknolojinin meslekleri ortadan kaldırdığı bir dünyada, iyi bir yaşama sahip olmanın bedeli epey düşecektir […] Ancak vatandaşlık maaşı gibi bir şey olmadan, fırsat eşitliğine gerçekten sahip olacağımızı düşünmüyorum.”

Fakat Y Combinator’u zengin yatırımcılar desteklerken, hükümetler vergi mükelleflerinin parasını harcama konusunda daha sıkı bir denetim altındalar.

Finlandiya’nın bu yıl başlayan deneyi, dünya çapında övgüler kazandı fakat gelen eleştiriler de vardı. Tasarının, “reklam kampanyasından biraz daha fazlası” olduğu söylendi ve bir tür işsizlik yardımı olduğu ileri sürüldü.

İş dünyası evrim geçirdikçe, hem özel sektör devleri hem de hükümetler kamu refahının geleceğine kafa yoruyorlar. Vatandaşlık geliri de cazip bir fikir olma özelliğini taşıyor.

Ancak, bu yönde harcanan paraların fakirlere gerçekten fayda sağlayıp sağlamayacağı ve fikrin uygulamaya nasıl geçirileceği soruları cevap bekliyor.

Bu tartışmaların arasında, hükümetin yaptığı bağışı kazananlar cevap aramaya koyulacak ve İskoçya, 2018 yılında takip edilecek bir yer olacak.

 

 

 

Futurism

3 YORUMLAR

  1. “Teknolojinin meslekleri ortadan kaldırdığı bir dünyada, iyi bir yaşama sahip olmanın bedeli epey düşecektir […] Ancak vatandaşlık maaşı gibi bir şey olmadan, fırsat eşitliğine gerçekten sahip olacağımızı düşünmüyorum.” ===>Yapay zeka ve robotik gelişmenin gelişmiş ülkeler de nasıl uygulanacağının izdüşümü, yani insanlar daha da sosyalleşecek ve daha fazla seyahat edecek, daha fazla kültürel faaliyetler de bulunacak ve şimdikine oranla çok daha rahat bir yaşam sürecek demektir. Peki ya geri kalan ülkeler içinde aynı şeyleri beklemek mümkün mü?

    NİCE YILLARA!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz