Et tüketimi ile demans gelişimi arasındaki muhtemel bir bağlantıyı araştıran bilim insanları, işlenmiş et tüketiminin demans tehlikesinin artışıyla ilişkilendirildiğini belirtiyor.
Leeds Üniversitesi Besinsel Epidemiyoloji Grubu’nda çalışan araştırmacılar, yarım milyon insandan elde edilen verileri kullanarak günde 25 gram işlenmiş et tüketmenin, hastalığın gelişme tehlikesinin %44 artışıyla bağlantılı olduğunu keşfetmiş.
Fakat araştırmacıların elde ettiği bulgular, sığır veya dana eti gibi bazı işlenmemiş etleri tüketmenin de koruyucu olabileceğini; günde 50 gram et tüketen kişilerde demans oluşma olasılığının %19 daha düşük olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar, et tüketimiyle demans arasında bir bağlantı bulunup bulunmadığını araştırıyor. Demans, dünya çapında 60 yaşın üzerindeki kişilerin %5-8’ini etkileyen bir sağlık durumu.
Araştırmacıların bulguları, American Journal of Clinical Nutrition bülteninde yayımlandı.
Leeds Üniversitesi Gıda Bilimi ve Beslenme Bölümü’nde doktora öğrencisi olan baş araştırmacı Huifeng Zhang şöyle aktarıyor: “Dünya çapında demansın görülme oranı artıyor ve değiştirilebilir bir etmen olarak beslenme, bu konuda bir rol oynayabilir.
“Bizim araştırmamız, işlenmiş et tüketimini geniş yelpazedeki bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlayan bulgulara yenilerini ekliyor.”
Leeds Üniversitesi. Ç: O.