İşte Neden ABD’deki Bütün Bir Eyaletin Zaman Bölgesini Değiştiriyor Olabileceği

0

Daha fazla güneş ışığı lütfen.

Dünya’da nerede olduğunuza bağlı olarak, mevsim geçişleriyle saatinizi ileri veya geri almış olabilirsiniz, fakat bunun artık o kadar da akıllı bir fikir olmadığını söyleyenler var.

Masaçusets’teki devlet yetkilileri, esasen kış aylarında daha aydınlık akşamlar elde etmek için, eyaletin tüm 27.335 kilometre karesini bitişikteki bir zaman bölgesine taşımayı ciddi şekilde düşünüyorlar.

ABD’nin kara kışında, Boston’da Güneş sadece öğleden sonra 4’ü birkaç dakika geçe batıyor. Yeni tasarıyı destekleyenlerin iddia ettiğine göre bu erken karanlık, yerel sakinler ile iş yerlerine ve ayrıca turistler ile ziyaretçi öğrencilere büyük bir rahatsızlık veriyor.

Boston Üniversitesi öğrencisi Sahil Bhaiwala, Bloomberg‘ten Tom Moroney ile Anne Mostue’ye şöyle söylüyor: “Pencereden dışarı bakıyorsunuz ve [karanlık yüzünden] gününüz mahvoluyor. Canınızın yapmak istediği tüm şey eve gitmek, akşam yemeği hazırlamak ve yatağa gitmek oluyor.”

Tasarı, Masaçusets’i Doğu zaman bölgesinden Atlantik zaman bölgesine taşımayı ve saatleri değiştirmekten bütünüyle kurtulmayı içeriyor. Atlantik Standart Zamanı (AST) (doğudan bir bölge öncesi), Kanada’nın doğusundaki bazı bölgeler, Karayipler ve Güney Amerika’nın bir kısmı ile eşzamanlı hale gelmeyi sağlayacak.

Kış gün batımları, sabahleyin fazladan bir saatlik karanlık karşılığında şu an olduklarından bir saat daha geç gerçekleşecek. Fikri ortaya atan ve Boston’da bir sağlık uzmanı olan Tom Emswiler, bunun ödemeye değer bir bedel olduğunu söylüyor.

Emswiler, The Boston Globe‘da şöyle yazıyor: “Saatleri yılda iki kere değiştirme fikri, Başkan Woodrow Wilson ile meclisin bunu ilk kez 1918’de onayladıkları zaman hayal edemedikleri bir psikolojik bedele sahip.”

Üstelik Emswiler, bilimin kendisini desteklediğini söylüyor. İsveç’te 2008 yılında yapılan bir çalışmada, saatler değiştirildikten sonra insanların geçirdiği kalp krizi sayısında hafif bir artış gerçekleştiği bulundu; araştırmacılar bunu, “gün içi ritimlerin karışması, bir saatlik uyku kaybı ve bunun sonucunda yaşanan uyku kargaşası”na indirgediler.

Olağan uyku kalıplarının, sağlığımız bakımından bir sürü öneme sahip olduğunu biliyoruz (bunların arasında kilo alımı, diyabet ve kalp hastalığı oranlarının düşmesi de var) ve günlük ritimlerimizi sadece bir saat değiştirmenin, daha fazla trafik kazasına katkıda bulunduğuna dair bazı bulgular bulunuyor.

Emswiler için, en iyi öğrencileri Boston’ın üniversitelerine çekmek, değişimi gerçekleştirmenin sağladığı önemli bir fayda olabilir ve şimdi bütün bir yıl süresince Atlantik Standart Zamanı’na geçiş yapmanın muhtemel sonuçlarına bakmak için, yasama organlarından oluşan bir kurul oluşturuldu.

Günışığı Tasarrufu Zamanı, veya DST, ilk olarak Almanya’da, mümkün olduğu kadar fazla güneş ışığı alma ve 1. Dünya Savaşı sırasında enerji koruma yöntemi olarak ortaya çıkmıştı. Bugün, Birleşik Devletler’in ve Avrupa’nın neredeyse tamamı, ayrıca Güney Yarımküre’de bulunan ülkelerin bazıları bunu benimsiyor.

Zaman bölgelerini elden geçirmenin bir diğer yolu da, zaman bölgeleri sisteminden tamamen kurtulmak olabilir, yani dünyanın her yerinde, belirli bir anda saatin gösterdiği zaman aynı olur.

Böylesi bir sistemde, diğer ülkelerde saatin kaç olduğunu hatırlamak zorunda kalmak yerine, sadece, diğer ülkelerin belirli bir zamanda özgün olarak ne yaptıklarını hatırlamak zorunda olurdunuz; örneğin, çalışmak, uyumak veya bu ikisinin arasındaki herhangi bir şey. Bu durum kulağa güzel geliyor, fakat bunun aslında bizi daha iyi hale getirip getirmeyeceği tartışılır.

Bu arada, Masaçusets’teki kamu yetkilileri, Günışığı Tasarruf Zamanı geleneğini sürdürmenin mi, yoksa kış akşamlarında fazladan bir saat güneş ışığı elde etmenin mi daha iyi olduğuna karar vermek zorunda olacaklar. Bazıları elbette kararlarını çoktan vermiş.

Emswiler, Bloomberg‘a şöyle konuşuyor: “[Eğer] Güneş’i, dışarısının karanlık ve soğuk olduğu ve eğlenceli olmadığı öğleden sonra saat 4’te batırmazsak, biraz daha hoş olacak.”

ScienceAlert

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz