Jüpiter’deki Dev Kırmızı Nokta’nın yeni elde edilen en yakın görüntüleri

0
Bir sanatçının Juno'yu Jüpiter'in kocaman kırmızı noktasına göre kavraması. NASA / JPL / Björn Jónsson / Seán Doran © PUBLIC DOMAIN

Dev fırtınaya yakından bakmak.

Bir sanatçının gözüyle Juno ve Jüpiter’in Dev Kırmızı Nokta’sı.
NASA / JPL / Björn Jónsson / Seán Doran © PUBLIC DOMAIN

Bu hafta, NASA’nın Juno uzay aracı, gezegenin en bilinen özelliğine: Dev Kırmızı Nokta’ya yakından baktı.

Nokta, 16.000 km. genişliğinde, dönme dolabının içine 1,3 Dünya’yı sığdıracak kadar büyük bir fırtına. Gök bilimciler yaklaşık 1830’dan beri fırtınanın dalgalanmalarını izlemişler, en az 350 yıl boyunca artarak süregelmiş olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Juno’nun elde ettiği, bulutların üstünden, 9.000 km. yükseklikten görünümü, araştırmacıların dev fırtınadan aldığı en yakın görüntüdür. Önümüzdeki günlerde daha fazla resim ve veri kullanıma sunulacak, ancak NASA birkaçını şimdiden paylaştı.

Araştırmacılar, daha düşük atmosferik akışa (Dev Kırmızı Nokta’nın alt kenarındaki bir alana, gezegenin daha önceki görüntülerinde kaybolan küçük koyu renkli lekelerin gözlemlendiği yer) yakından bakmak için bu görüntüyü inceleyecekler. Ayrıca, diğer bulut katmanları kadar düzgün olmayan bir bulut alanını kontrol ederler.
NASA / SwRI / MSSS
Bu görüntüde Dev Kırmızı Nokta’nın önü ve merkezi vardır ve fırtınanın içinde ve çevresinde neler olup bittiğine bakmak için kullanılacaktır.
NASA / SwRI / MSSS
Dev Kırmızı Nokta’nın kendisine ek olarak, araştırmacılar nokta çevresindeki türbülansı kontrol ederek yerin çevresindeki bölgeye bakacaklar.
NASA / SwRI / MSSS

Juno’nun kamerası JUNOCAM, amatör astronomlara misyona katılma şansı sunuyor. Jüpiter’in Dünya tabanlı görüntülerini web sitesine yükleyerek, dünyanın dört bir yanından gök bilimciler, Juno’nun görevinin gidişatına daha yakından bakmak için buradan istedikleri detayları görebilirler. Profesyonel gök bilimciler, görev için veri toplamaya yardım etmek için teleskoplarını Jüpiter’e yönlendiriyorlar.

Juno 2011 yılında fırlatıldı ve 2016 Temmuz’ında Jüpiter’e geldi. NASA araştırmacıları nihayet 2017 Mayıs’ında uzay aracından sonuçlar almaya başladılar. Uzay aracının görevi, güneş sistemimizdeki en eski, en büyük gezegen hakkında daha fazla bilgi edinmektir. Bilim adamları, manyetik alanlar, atmosfer ve iç mekan hakkında daha fazla veri toplayacak ve mutlaka yeni oluşumları açığa çıkaracaklardır.

Dev Kırmızı Nokta’nın kamera görüntüleri heyecan verici olsa da, gezegen bilimcileri de, Juno’nun yedi diğer enstrümanından verilerin geri dönmesini bekliyorlar; bu da umut verici derecede fırtınanın doğası hakkında daha fazla bilgi sunacak ve saatte 644 km.’nin üzerinde rüzgarların da elbette.

NASA’nın bugün paylaştığı görüntüler ham görüntülerdir, fakat insanlar zaten görüntüleri işlemekte zorlanıyorlar. NASA yazılım mühendisi Kevin Gill, bize fırtınanın muazzam boyutunu gerçekten hissettiren aşağıdaki muhteşem görüntüleri hazırladı.

Dev Kırmızı Nokta’nın işlenmiş bir görüntüsü.
NASA/JPL-Caltech/MSSS/SwRI/Kevin M. Gill CC by 2.0
Dev Kırmızı Nokta’nın işlenmiş bir görüntüsü.
NASA/JPL-Caltech/MSSS/SwRI/Kevin M. Gill CC by 2.0

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz