Jüpiter’in Asteroitleri Yakınında Mola Veren Kuyruklu Yıldız

0
Görüntü: NASA, ESA, and B. Bolin (Caltech)

Dev gezegenlerin etrafında dönen ve genç bir kuyruklu yıldıza benzeyen asi bir cisim, Güneş’e doğru milyarlarca kilometre yolculuk ettikten sonra yol kenarında geçici bir park yeri bulmuş. Cisim, Truvalar adını taşıyan ve Jüpiter’in yanında Güneş’in de etrafında dönen tutsak, antik bir asteroit ailesinin yakınına yerleşmiş. Bu Truva popülasyonunun yakınında, ilk defa kuyruklu yıldız benzeri bir cisim görülmüş.

Bu beklenmedik misafir, Jüpiter ve Neptün arasındaki uzay boşluğunda bulunan buzlu bir cisim sınıfına ait. “Sentorlar” adı verilen bu cisimler, ilk defa Güneş’e yaklaştıkça ısındıkları zaman faal oluyor ve dinamik biçimde dönüşerek, kuyruklu yıldızlara daha çok benziyorlar.

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından görünür ışıkta çekilen görüntüler, bu derbeder cismin (jet biçiminde gaz boşaltımı yapan bir kuyruk ve toz ile gazdan meydana gelen örtücü bir saç bölümü gibi) kuyruklu yıldız faaliyetini andıran işaretler gösterdiğini ortaya çıkarıyor. NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu ile yapılan önceki gözlemler, kuyruklu yıldıza benzeyen bu cismin bileşimi ve cismin faaliyetine yön veren gazlar hakkında ipuçları sunuyor.

California Teknoloji Enstitüsü’nde baş Hubble araştırmacısı olan Bryce Bolin şöyle aktarıyor: “Sadece Hubble, bu kadar uzakta bulunan kuyruklu yıldız benzeri aktif özellikleri böylesine yüksek bir detayla tespit edebilirdi. Görüntüler, yaklaşık 650.000 km uzunluğundaki geniş bir kuyruk ile çekirdek yakınında bulunan, jet akımları ve saç kaynaklı yüksek çözünürlüklü nitelikler gibi bu özellikleri açık biçimde gösteriyor.”

Sentor’un yakalanmasını nadir bir olay şeklinde tanımlayan Bolin, şöyle ekliyor: “Ziyaretçinin, Jüpiter’in yörüngesine tam da böyle bir açıda girmesi gerekiyor ki; yörüngesini gezegenle paylaşmasının sonucunda böyle bir görüntü ortaya çıksın. Jüpiter’in cismi nasıl yakaladığını ve cismin Truvaların arasına nasıl yerleştiğini araştırıyoruz. Ancak bu durumun, cismin Jüpiter ile bir şekilde yakından karşılaşmasıyla ilişkili olabileceğini düşünüyoruz.”

Takımın makalesi, geçtiğimiz ay The Astronomical Journal bülteninde yayımlandı.

P/2019 LD2 (LD2) adı verilen buzlu cismin, Jüpiter’in yörüngesinden çıkıp yolculuğuna devam ettiğinde, dev gezegen ile yeniden buluşabileceği düşünülüyor. Yapılan canlandırmalar, yaklaşık 500.000 yıl içerisinde cismin %90 ihtimalle güneş sisteminin dışına fırlayacağını ve yıldızlararası bir kuyruklu yıldız haline geleceğini gösteriyor.

NASA/Goddard Uzay Uçuş Merkezi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz