Sabah kahve içmeden güne başlayamayanlara iyi haber: Yapılan uzun vadeli bir çalışma, daha fazla kahve içmenin Alzheimer hastalığı tehlikesini azaltabileceğini ortaya çıkarmış.
Edith Cowan Üniversitesinde çalışan bilim insanları, yaşlanma üzerine yürütülen Avustralya Görüntüleme, Biyoişaretçiler ve Yaşam Şekli Çalışması’nın bir parçası olarak kahve tüketiminin, on yılı aşkın süre boyunca 200’den fazla Avustralyalının bilişsel gerileme oranını etkileyip etkilemediğini araştırmışlar.
Baş araştırmacı Dr. Samantha Gardener, elde edilen sonuçların kahve ve Alzheimer hastalığıyla ilişkili bazı önemli işaretler arasında bir bağlantı olduğunu gösterdiğini söylüyor.
“Çalışmanın başlangıcında hafıza zayıflaması bulunmayan ve daha fazla kahve tüketen deneklerde, hafif bilişsel gerileme dönemine geçme veya çalışma dönemi boyunca Alzheimer hastalığının oluşma tehlikesinin daha düşük olduğunu keşfettik. Alzheimer hastalığından önce sıklıkla hafif bilişsel gerileme görülüyor” diyor Gardener.
Daha fazla kahve içmek, özellikle planlama, öz kontrol ve dikkatin yer aldığı yürütsel işlevler olmak üzere bilişsel işlevin belli alanlarıyla ilişkili olumlu sonuçlar doğuruyor.
Daha fazla kahve tüketilmesi, beyindeki amiloid proteini birikiminin de yavaşlamasıyla ilişkilendirilmiş. Söz konusu protein, Alzheimer hastalığının gelişiminde önemli bir etmen.
Dr. Gardener daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, yeni çalışmanın ümitlendirici olduğunu ve kahve içmenin, Alzheimer hastalığının başlangıcını geciktirmeye yardımcı olmada kolay bir yol olabileceğini gösterdiğini söylüyor.
Çalışma altı gün önce Frontiers in Aging Neuroscience bülteninde yayımlandı.
Kaynak: Edith Cowan Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.