San Francisco – California Üniversitesinde (UCSF) yürütülen yeni bir çalışmada, yaygın bir kalp durumunun olası tetikleyicileri test edilmiş. Tetikleyiciler arasında kafein, uyku eksikliği, sol tarafla uyunması gibi şeyler de bulunuyor. Araştırma sonucunda, kalp ritim bozukluğu dönemlerinde görülen artışın sadece alkol kullanımıyla istikrarlı bir bağlantı sergilediği bulunmuş.
Çalışmanın yazarları, insanların belli tetikleyicilerden kaçınarak atrial fibrilasyon tehlikesini azaltabileceğini kararlaştırmışlar.
JAMA Cardiology bülteninde yayımlanan çalışma, iki hafta önce Amerikan Kalp Birliğinin yıllık Bilim Toplantıları’nda sunuldu.
Araştırmacılar, katılımcıların atrial fibrilasyonlarıyla ilişkili olduğunu düşündüğü çoğu şeyin aslında ilişki sergilemese de, müdahale grubunda yer alan deneklerin kendini takip etmeyen bir karşılaştırma grubuna kıyasla daha seyrek aritmi yaşadığını keşfedince şaşırmışlar.
UCSF Kardiyoloji Bölümünde tıp profesörü olan baş yazar Gregory Marcus, “Bu durum, kişiselleştirilmiş değerlendirmelerin uygulanmaya müsait sonuçlar ortaya çıkardığını akla getiriyor” diyor. “Kafein testte en yaygın seçilen tetikleyici olsa da, kafein tüketimi ile atrial fibrilasyon arasında kısa vadeli hiçbir bulguya rastlamadık. Bunun aksine, atrial fibrilasyon tehlikesini en istikrarlı şekilde artıran şey alkol tüketimi olmuştu.”
ABD Hastalık Denetim ve Önleme Merkezleri, atrial fibrilasyonun Birleşik Devletler’de 150.000’i aşkın ölüme katkıda bulunduğunu ve bu oranın 20 yıldan uzun süredir artış sergilediğini aktarıyor.
Yazar: Elizabeth Fernandez/San Francisco – California Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.