Kelebeklerin Kanat Çırpışı, Uçmanın Gizemini Açıklıyor

0
Gary Bendig/Unsplash

Kelebeklerin uçuşu, vücut boyutlarına kıyasla olağandışı ölçüde büyük ve geniş olan kanatları sebebiyle araştırmacılar için hep bir gizem olarak kalmış. Şimdiyse İsveç’teki Lund Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, kelebeklerin bir rüzgar tünelindeki aerodinamiklerini incelemişler. Elde edilen sonuçlar, kelebeklerin yüksek ölçüde verimli bir kanat çırpma tekniği kullandıklarını ve bu sayede eşsiz kanatlarından faydalandıklarını ileri sürüyor. Bu durum, yırtıcılardan kaçarken hızlı bir şekilde havalanmalarına yardımcı oluyor.

Çalışma, kanat şeklinin ve kanatların esnekliğinin sunduğu faydaları açıklıyor.

Lund Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, bir rüzgar tünelinde serbest uçan kelebeklerin kalkış sırasındaki çırptığı kanatları incelemiş. Yukarı yönlü çırpma sırasında, kanatlar çanak biçimini almış ve aralarında havayla dolu bir cep oluşmuş. Kanatlar daha sonra birbirine çarptığında, bu hava dışarı itilmiş ve kelebekleri ileriye doğru iten geri yönlü bir jet ortaya çıkmış. Bu aşağı yönlü kanat çırpmanın başka bir işlevi daha varmış: Kelebekler havada kalmış ve yere düşmemişler.

Araştırmacılar, çarpışan kanatları neredeyse 50 yıl önce tanımlamış fakat kuram, serbest uçan gerçek kelebekler üzerinde daha yeni incelenmiş. Şimdiye kadarki yaygın kanı, kelebek kanatlarının aerodinamik olarak verimsiz olduğu yönündeymiş fakat araştırmacılar, aslında bunun tersinin geçerli olduğunu öne sürüyor.

Lund Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz