Kendi Başınıza Öğrenmek Yeterli Olmadığında

0
Anonim

İnsanların, sosyal etkilerin temelini oluşturduğu biliniyor. Örneğin yeni çalışmaya başladığımız bir iş yerinin büfesinde, hangi yemeğin güzel olduğunu bilmediğimiz zaman diğer insanların seçimlerini izliyor ve böylelikle kendi seçimimizi belirliyoruz. Sosyal etki olarak adlandırılan bu olgu, sosyal psikolog Solomon Asch sayesinde 1950’lerden itibaren deneysel olarak gösterilmişti.

Şimdiyse Almanya’daki Hamburg-Eppendorf Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki araştırmacıların yürüttüğü bir çalışmada, doğrudan öğrenmenin alt orta prefrontal korteks adı verilen bir bölgede; sosyal öğrenmenin ise ön singulat korteks adı verilen bölgede temsil edildiği bulunmuş. Bu iki bölge, striatum adı verilen ve ortada yer alan bir bölgeyle de etkileşim gösteriyormuş. Üniversitedeki araştırma grubunun başındaki isim Jan Gläscher, “Bu bölgeler, insanlardaki karar verme sürecinde sosyal etkiyi destekleyen bütünleşik bir beyin ağını gösteriyor” diyor.

Bulgular, birbirinden farklı iki öğrenme sinyali tipinin, insan beynindeki ayrı fakat etkileşen bölgelerde hesaplandığını ve sosyal bağlamda karar vermeye yönelik farklı hesaplamalı stratejileri temsil ettiğini akla getiriyor. “Doğrudan öğrenme, istikrarlı koşullarda verimli” diye açıklıyor Gläscher. “Koşullar değişken ve belirsiz olduğunda sosyal öğrenme, doğrudan öğrenme ile beraber önemli bir rol oynayarak; yeni bir şirkette öğle menüsüne karar verme gibi yeni durumlara uyum sağlayabilir.”

Viyana Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz