Kendini Kopyalayan Robotlar Evreni Fethedebilir Mi?

0
Uzay Yelkenlisi Sonda Konsepti Uzay yelkenlisi sondayı göstermek amacıyla hazırlanan kompeks bir resim.
Uzay Yelkenlisi Sonda Konsepti Uzay yelkenlisi sondayı göstermek amacıyla hazırlanan kompeks bir resim.
Uzay Yelkenlisi Sonda Konsepti
Uzay yelkenlisi sondayı göstermek amacıyla hazırlanan kompeks bir resim.

Dünya’dan kaçmayı hiç düşündünüz mü? Uzayda milyarlarca gezegen var ve biz bunların birçoğu hakkında bilgi sahibi değiliz ancak Dünya’dan daha iyi bir gezegen olma ihtimali oldukça yüksek. Mars’ı bir yana alırsak şu an Dünya’da yaşayan insanların uzaktaki diğer gezegenlerde yaşaması ise neredeyse imkansız. Ama bizim yerimize bu işi Von Neumann’ın kendini kopyalayan robot sondaları halledebilir.

Von Neumann sondası yeni bir fikir değil. Popular Science 1992 Ekim sayısındaki “Yapay Hayat Muamması” adlı yazıda Macar doğumlu matematikçi John Von Neumann’ın ölmeden önce 1957’de gerçekleştirdiği, kendini kopyalayan mekanik yaşam formlarını ele alan çalışmasını büyüleyici şekilde ele almıştı. Neumann’ın fikri diğer insanlar tarafından daha geniş kapsamlı ele alınarak bunun yalnızca Dünya’daki suni bir yaşamdan ibaret olmadığı, evreni keşfetme potansiyeli olan mekanik bir hayat olduğu ileri sürüldü.

Olayı kısaca izah etmek gerekirse: eğer bir makine yıldızları dolaşıp kendini kopyalayacak saf maddeleri bulabilseydi, kendini çoğaltarak eninde sonunda tüm galaksiyi keşfedebilirdi. Bu fikrin arkasındaki bilimi etkileyici bulanlar ve merak edenler ise yaşadı. Çünkü PBS’in YouTube’daki Space Time serisi evren boyunca yayılan robotlar üzerine detaylı araştırma yaparak bir video hazırladı.

Aşağıdan izleyebilirsiniz.


Çeviren : Kerem Boyalı

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz