Kişiselleştirilmiş Ter Algılayıcısı, Kan Glukozunu Parmağı Delmeden Takip Ediyor

1
Temaslı bir tel algılayıcısıyla (şerit sağda) birleştirilen el cihazı terdeki glukozu ölçerken, kişiselleştirilmiş bir algoritma ise bu veriyi kandaki glukoz seviyesine çeviriyor. Fotoğraf: ACS Sensors, 2021

Diyabetli pek çok insan, kan glukozunu ölçmek için her gün birçok defa parmağını delmek zorunda kalıyor. Şimdiyse bulgularını ACS Sensors bülteninde sunan araştırmacılar, parmak ucuna dokunarak terdeki glukozu ölçebilen bir cihaz geliştirdiklerini bildiriyorlar. Kişiselleştirilmiş bir algoritma ise cihaz ölçüm yaptıktan sonra kandaki glukoz seviyelerini doğru bir şekilde tahmin ediyor.

Amerikan Diyabet Birliği’ne göre, ABD’de 34 milyondan fazla çocuk ve yetişkinde diyabet bulunuyor. Bireylerin kan glukoz seviyelerini kendi başlarına takip etmesi, diyabet yönetiminin çok önemli bir parçası olmasına karşın; parmaktan yapılan kan örneklemesinin sebep olduğu acı ve zahmet, insanları yeterince sık test yapmaktan alıkoyabiliyor. Bilim insanları, terdeki glukozu ölçmek üzere bazı yöntemler geliştirmişler fakat terdeki şeker seviyeleri kandan çok daha düşük olduğundan, kişinin ter oranı ve cilt özelliklerine göre değişebiliyor. Bunun sonucunda terdeki glukoz seviyesi, genelde kandaki seviyeyi doğru şekilde yansıtmıyor. Araştırmacı Joseph Wang ve meslektaşları, kan şekerini terden daha doğru şekilde ölçmek üzere parmak ucundan ter toplayabilen, glukozu ölçebilen ve daha sonra bireysel değişkenliğe göre doğrulama yapabilen bir sistem geliştirmişler.

Esnek bir plastik şerit üzerine basılan elektrokimyasal bir algılayıcının üstüne polivinil alkol hidrojeli koyan araştırmacılar, dokunmayla ölçüm yapan bir ter glukoz algılayıcısı oluşturmuşlar. Bir gönüllü parmağının ucunu algılayıcı yüzeye 1 dakika boyunca yerleştirdiği zaman, hidrojel ufak miktarlarda ter emmiş. Terdeki glukoz, algılayıcının içerisinde küçük bir elektrik akımıyla sonuçlanan enzimsel bir tepkime geçirmiş. Bu akım, daha sonra bir el cihazıyla tespit edilmiş. Gönüllülerin kan şekerini standart bir parmak delme testiyle de ölçen araştırmacılar, her bir kişinin ter glukozunu kan glukoz seviyelerine tercüme eden kişiselleştirilmiş bir algoritma geliştirmişler. Yapılan testlerde algoritma, yemeklerden önceki ve sonraki kan glukoz seviyelerini %95’ten daha yüksek bir doğruluk payıyla ölçmüş. Cihazı ayarlamak için, diyabetli kişinin ayda sadece bir veya iki defa parmak delmesi gerekiyor. Fakat araştırmacıların söylediğine göre bu ter tanısının diyabet yönetiminde kullanılabilmesi için büyük ölçekli bir çalışma yürütülmesi gerekiyor.

Amerikan Kimya Derneği. Ç: O.

1 Yorum

  1. Seker hastalihini kontrol etmek icin , vetilmesi getekrn insulin dozunun saptanmasi cok onemlidir. Kandaki seket duzeyinin olcumu idrardaki den daha dogru sonuclst verit. Yayla calisan parmak delme aletinin kullanimi oldukca badittir. Aletin dugmesine basildiginds igne feriye batip burada cok az rahatsilik meydana getirir. Kanda ki glukoz seviyesini belirlemek icin yspulan bu testte test cubugunun kimyasal islem gormus bolumune bir damls kan damlatilir. Kan gliko.etre leri kullanarak kan ornegi otomatik olatak analiz edilebilir ve tahmini olmayan tej bir sayisal veri elde edilir. Yeni bulunan bu terden olan turunde olcme islemini daha basit oldugu fakat kandan elde edilebilecek veri kadar kesin olmayacagindan o kadar kesi sonuc verirmi vermez mi karsilastirma yapmayi gerektirir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz