Kızılötesi Spektroskopisi Kullanılarak Eski Kasetler Kurtarılabilir

0
Eski moda kasetlerin yeniden kullanılabilmesi için bir şans var.

Bu haber, artık arşiv ve müzelerde yerlerini almaya başlamasına rağmen kasetlerini elden çıkaramayanlar için…

Eski moda kasetlerin yeniden kullanılabilmesi için bir şans var.

Zamanında elimizden düşürmediğimiz kaset çalarlarımızdan kalma kaset koleksiyonlarını saklayanlarımız vardır elbet. Ancak kasetlerin de bir ömrü var ve dikkatli saklanmadığı müddetçe kullanım ömürlerini kısaltıyor olabilirsiniz.

Sıcak ve nem kasetler için en önemli sorun. Kaset bantları ısı ve nemden dolayı bozulduğunda yapış yapış bir hale gelir ve dahası onu oynatmaya kalktığınızda kaset çalarınızı da zedeler. Kimisi yapışkanlıktan kurtulup kaseti yeniden işlevsel hale getirmek için 50 derece gibi düşük sıcaklıklarda fırınlama gibi yöntemler geliştirmiş ki aslında geçici bir süreliğine de olsa işe yaradığından, en azından dönüştürüp bilgisayara kaydetmek için gayet makul bir yöntem.

Neyseki koleksiyoncular ve antikacılar için kasetin ne kadar ömrü kaldığını belirlemek mümkün. Chemical & Engineering News, 2015 yazında Analytical Chemistry dergisinde yayınlanan metotu aktarıyor. Araştırmacılar, Kongre Kütüphanesi’ndeki kasetlerin oynatılabilir olup olmadığını incelemek için analiz ettiler. Bu esnada yalıtılmış toplam yansıma (attenuated total reflectance) tekniğiyle Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi kullanıldı. Bu yöntemle müze ve arşivlerdeki işlevselliği belli olmayan kasetlerin %40’ı kurtarıldı. Geriye bir tek küçük çocukların kaset bantlarını karıştırmalarını engellemek kalıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz