Kök Hücreler Gözlerimizin De Yardımına Yetişecek!

0

Katarakt, gözerin lensinde biriken ve bulutlu görüntüye yol açan bir protein. Tedavi edilmediği takdirde körlüğe sebep olabiliyor ve dünya üzerinde milyonlarca insan bu hastalıktan muzdarip. Yılda 20 milyon insan tedavi için bıçak altına yatıyor ancak çoğunun görüşü tam olarak iyileşmiyor ve bu yüzden gözlük veya lens kullanmaya devam ediyorlar. Ancak Nature dergisinde yayımlanan bir makale tüm bu problemi geride bırakmamıza yardımcı olabilir.

Katarakt birçok farklı nedenle gerçekleşebiliyor. İlerleyen yaşlarda gerçekleşen kataraktı yaşlılığa ve kazalara bağlamak mümkün ancak çocuklardaki katarakt nedeni genetik. Tüm dokularda kök hücreler mevcuttur ve doku hasarlarında geri kazanıma yardımcı olurlar. Ancak zamanla kök hücre sayısı azalır. Çocuklarda daha fazla kök hücrenin olması ise doktorları pediatrik kataraktın tedavisinde kök hücre kullanımını incelemeye itti.

Ekibin geliştirdiği yöntemde lens işlevsiz hale gelirken gözdeki kök hücreler orada bulunmaya devam ediyor. Makaklar ve tavşanlar üzerinde yapılan denemeler olumlu sonuçlar verdi. Hayvanlarda, ameliyatın altıncı ayında kök hücreler sayesinde katarakt olmayan lenslerin oluşmaya başladığı gözlemlendi. Ekip ardından 12 bebek üzerinde yaptıkları deneyde, lens rejenerasyonunun 25 yaşındaki olgun bir bireye nazaran daha hızlı olduğunu gördü. Ayrıca yöntem görüşün tekrar kaybedilme oranını da oldukça düşürüyordu.

Kök hücreler hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyorlar ve bu araştırma örneklerden sadece bir tanesi. Teknik yaygın olarak kullanılmaya başlanırsa katarakt oranında yaşanacak düşüş çok fazla olacak. Ayrıca katarakt dışında da daha birçok görme problemine katkıda bulunabilecek bu yöntem.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz