İnsandan fareye her memeli, üreme hücrelerinin birleşimine dayanan eşeyli üreme yöntemi ile nesillerini devam ettirir. Ancak bu birleşmeye gelene kadar erkek ve kadın üreme hücreleri birçok farklı süreçten geçerler. Sağlıklı bir birey üretmenin en önemli şartı üreme hücrelerinin kromozom sayılarının vücut hücrelerinin yarısı (haploid) olmasıdır. How Zhou ve ekibi de embriyonik fare kök hücrelerini kullanarak haploid spermler üretmeyi başardı.
Kültür ortamında üreme hücreleri üretmek biyoloji için büyük bir gelişme demektir. Ekip farelerden aldıkları sperm ve yumurta hücresi öncüllerini laboratuvar ortamında yetiştirdi. Ancak iş insanlara geldiğinde durum biraz zorlaşıyor. Çünkü insanlarda bu hücreler testislere nakledildiğinde tümör oluşumu gözlenmeye başlıyor.
Eski araştırmalar göz önüne alındığında How Zhou ve ekibinin ulaştığı sonuçlar istenilen kriterleri karşılıyor. Ekip hücreleri geliştirdikten sonra hormonlar yardımı ile sperm oluşumunu destekledi ve hücreleri fare yumurtalarına enjekte ettiler. Yüzde 90 oranında döllenme ve embriyo oluşumu başarısı elde ettiler. Sağlıklı bireyler dünyaya geldi, yetişkin olunca da kendi yavrularını dünyaya getirdiler.
Ancak araştırmacıların döllenmeyi doğal ortamda sağladığında da oran ne yazık ki sadece yüzde 9’da kalıyor. Ayrıca insanlardaki başarı ne yazık ki bu kadar yüksek değil. Bunun sebebinin ise fare ve insan üreme hücrelerinin olgunlaşma sürecinde karşılaştığı farklılıklar olduğu düşünülüyor.
Araştırma şimdilik insanda kullanılmak için çok yeni. Ancak geliştirildiğinde, gerçekten de büyük bir devrim yaratacak.