Dünya genelindeki resifler üzerinde yapılan devasa bir çalışmada, incelenen beş resiften neredeyse birinde köpek balıklarının ‘fiili şekilde yok oldukları’ bulunmuş.
Avustralya’daki James Cook Üniversitesi’nde çalışan ve araştırmada yer alan bilim insanlarından biri olan Profesör Colin Simpfendorfer, 58 ülkede incelenen 371 resifin yaklaşık yüzde 20’sinde köpek balıklarının nadiren görüldüğünü söylüyor.
“Bu durum, söz konusu resiflerde hiç köpek balığı olmadığı anlamına gelmiyor; fakat köpek balıklarının, ‘işlevsel şekilde yok oldukları’ anlamına geliyor. Yani bu ekosistemdeki normal rollerini oynamıyorlar”
Altı ülkedeki 69 resifin tamamında, neredeyse hiç köpek balığı tespit edilmemiş. (Bu ülkeler ise Fransız Antilleri, Kenya, Vietnam, Windward Hollanda Antilleri ve Katar.)
“Bu ülkelerde yapılan 800 saatten fazla gözlem esnasında, sadece üç tane köpek balığı görüldü” diyor Profesör Simpfendorfer.
Çalışmanın eş yazarı ve Uluslararası Florida Üniversitesi’nin Çevre Enstitüsü’ndeki Biyolojik Bilimler Bölümü’nde yardımcı profesör olan Demian Chapman’a göre ana sorunun; insan nüfusunun yüksek yoğunlukla olduğu yerler ile doğal alanların kesişmesi, yıkıcı balıkçılık faaliyetleri ve yetersiz yönetim olduğu açık.
“İnsanların koruma faaliyetine geçmeye yönelik istekleri, araçları ve bir planları olduğu zaman, güçlü köpek balığı popülasyonlarının insanlar ile beraber var olabildiklerini keşfettik” diyor Chapman.
James Cook Üniversitesi/ScienceDaily. Ç: O.