Köpekler insanların özel bir bağı olduğu aşikar. Peki köpekler de insanlar gibi duygu seli yaşadıklarında daha fazla gözyaşı döküyorlar mı? Beş gün önce Current Biology bülteninde yayımlanan ve belki de bu sorunun incelendiği ilk araştırma olan yeni bir makalede, köpek arkadaşlarımızın gözlerinin gerçekten de yaşla dolduğu söyleniyor. Aslında bu durum, köpeğiniz ne zaman sizinle tekrar bir araya gelse yaşanıyor.
Japonya’daki Azabu Üniversitesinde çalışan bilim insanı Takefumi Kikusui, “Köpeklerin olumlu duygularla ilişkili gözyaşı döktüğünü keşfettik” diyor. “Bu olaya sebep olan muhtemel işleyişin de oksitosin yoluyla gerçekleştiğini bulduk.”
Araştırma takımı bu durumu, Kikusui’nin kaniş ırkı iki köpeğinden birinin altı yıl önce yavruları olduktan sonra keşfetmiş. Yavrulara baktığı sırada köpeğinin yüzünde bir şeyin değiştiğini keşfeden Kikusui, bunların gözyaşları olduğunu görmüş. İnsanlarda sık sık olduğu gibi yere damlamayan bu gözyaşları, köpeğin gözlerinin yaşarmasına sebep oluyormuş.
“Buradan yola çıkarak oksitosinin gözyaşlarını artırabildiğini düşündüm” diyor Kikusui.
Kikusui, oksitosinin annelik veya “aşk hormonu” olarak bilindiğini açıklıyor. Araştırmacılar, önceden yapılan gözlemlerden de etkileşim kurdukları sırada köpeklerde ve insanlarda oksitosin salgılandığını biliyormuş. Bu sebeple yeniden bir araya gelme deneyi yürüterek, köpeklerin bu olay sonucunda gözyaşı döküp dökmediğine bakmak istemişler.
Kikusui, bulguların şaşırtıcı olduğunu söylüyor. “Hayvanların, sahipleriyle yeniden bir araya gelmek gibi neşeli durumlarda göz yaşı döktüğünün keşfedildiğini hiç duymamıştık ve bu çalışma dünyada bir ilk olacağı için hepimiz çok heyecanlıyız!”
Bu bağlamda köpeklerin, insanların “mutluluk” biçiminde düşündüğü durumlarda gözyaşı salgıladığı görünüyor. Araştırmacılar köpeklerin olumsuz duygulara karşı da gözyaşı üretip üretmediğini henüz test etmemişler. Ayrıca köpeklerin, diğer köpeklerle tekrar buluştuklarında gözlerinden yaş gelip gelmediğini de henüz bilmiyorlar. Bilim insanları bu tepkinin, köpek dünyasında sosyal bir işlev taşıyıp taşımadığını öğrenmek istiyor. Fakat bulguların şimdilik, köpekler ve insanlar arasındaki bağa yönelik net sonuçlar barındırıyor gibi durduğunu söylüyorlar.
Kaynak: Cell Press. Çeviren: Ozan Zaloğlu.