Kulaklarınızı kulak çöpleriyle temizlemeyi bırakmak için yeni bir sebebiniz var. Bir adamın kafatasında meydana gelen ve muhtemelen yaşamı tehdit eden bir enfeksiyon, bu alışkanlığı bırakmanızı sağlayabilir.
Doktorlar, yeni yayınlanan bir vaka raporunda; normalde sağlıklı durumda olan 31 yaşındaki bir adamın, yere yığıldıktan sonra hastanenin acil servisine gelişini anlatıyorlar.
Adam hastaneye vardığı esnada nöbet geçiriyormuş ve yapılan fiziksel muayeneler; adamın kafası karışık, uykulu bir halde olduğunu ve değişik bilinç durumları yaşadığını göstermiş.
Daha sonra adam, isimleri hatırlamakta zorlandığı bir zamanda, birkaç gün boyunca baş ağrısı ve mide bulantısı yaşadığını söylemiş. Daha da kötüsüyse, son beş yıl boyunca “sol kulağında aralıklı bir ağrı ve işitme kaybı” hissettiğini itiraf etmiş.
Doktorlar adamın kafatasında bir CT taraması yürüttükten sonra, adamın beynini çevreleyen ve iltihapla dolu olan apseler olduğunu keşfetmişler. Adamın bir kulağından yapılan bertaraf işlemi, söz konusu enfeksiyonun ardındaki suçluyu ortaya çıkarmış: Bu suçlu, hastalığa yol açan tehlikeli bir mikrop olan Pseudomonas aeruginosa imiş.
Tıbbi ekip, bu vakada; adamın durumundan, P. aeruginosa‘nın sorumlu olduğunu düşünüyor. Adamın hastalığı ise, dış işitme kanalındaki (EAC) dokuyu etkileyen Nekrotizan dış kulak ilhitabıymış (NOE veya diğer adıyla habis dış kulak iltihabı).
Peki bu bakteri, adamın kafatasının içine nasıl girdi?
Adamın kulak kanalında yapılan fiziksel muayene, en muhtemel cevaba işaret etmiş: Adamın kafasında kim bilir ne kadar uzun süredir duran bir pamuk parçası varmış; ilk zamanlardaki ağrı ve işitme kaybı belirtilerine bakılırsa, muhtemelen yıllardır orada duruyordu.
Araştırmacıların raporda açıkladıklarına göre; EAC’nin içerisinde duran yabancı cisimlerin enfeksiyon oluşturma tehlikesi, dış kulak iltihabında (kulak kanalının iltihaplanması) bir tehlike etmeni sergiliyor ancak daha önce NOE’ye sebep olduğu kayıtlara geçmemişti.
Hastanın şansına; pamuğun alınması ve enfeksiyon için sekiz haftalık bir süre boyunca büyük miktarda antibiyotik verilmesiyle hasta, yaşadığı ciddi nörolojik sorunlardan kurtuldu.
Yazarlar şöyle yazıyor: “Hasta, antibiyotiklerin seyri tamamlandığında; hiçbir nörolojik zarar ve geriye kalan kulak belirtisi olmaksızın, sistemik açıdan iyileşti”
“En önemlisi de, artık kulaklarını temizlemek için kulak çöpü kullanmıyor!”
Adamın başından geçen bu acı ders, bazıları için biraz komik olsa da; araştırmacılar, adamın başından geçen bu olayın, insanların kulaklarına neden bir şey sokmaması gerektiğine dair yeni bir kanıt niteliğinde olduğunu söylüyorlar; kulaklarının içini temizlemek isteseler bile (ki aslında bunu yapmaya gerek yok).
Raporda şöyle belirtiliyor: “Kulakların içinde kulak çöpü kullanmak yaygın bir davranıştır ve uzun bir süredir; içinde travma, kulak davulu zarının delinmesi, kulak kiri sıkışması, enfeksiyon ve çöp pamuğunun kalması gibi durumların da yer aldığı bazı ciddi komplikasyonlara sebep olduğu bilinmektedir”
“Mevcut vaka, kulak çöpü kullanımının tehlikelerini ve EAC’de belirlendiği takdirde yabancı cisimlerin kaldırılmasının önemini yeniden gösteriyor.”
Bulgular, BMJ Case Reports bülteninde sunuldu.
ScienceAlert