Küçük Elektronik Cihazlar, Wi-Fi Sinyallerinden Güç Kazanabilir

0
Fotoğraf: Compare Fibre-amvia.co.uk

Dijital çağın yükselişiyle birlikte, cihazlar arasında kablosuz bilgi aktarımı amacıyla kullanılan Wi-Fi kaynaklarının miktarı da katlanarak arttı. Bu durum, Wi-Fi’deki 2,4 GHz radyo frekansının yaygın şekilde kullanılmasıyla sonuçlandı. Fazladan sinyaller ise alternatif kullanım alanlarına kapı aralıyor.

Yeterince kullanılmayan bu enerji kaynağından yararlanmak isteyen bir araştırma takımı, kablosuz radyo frekanslarını toplayıp küçük elektronik cihazlara güç sağlamak üzere dönüştürmeyi sağlayan bir teknoloji geliştirmişler. Ulusal Singapur Üniversitesi (NUS) ile Japonya’daki Tohoku Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıların geliştirdiği bu teknoloji, dönme-tork salıngaçları (STO) şeklinde bilinen ufak akıllı cihazları kullanıyor. Bilim insanları çalışmalarında Wi-Fi bandındaki sinyalleri kullanarak, topladıkları enerjiyle uzaktaki bir LED (ışık yayan diyot) lambayı herhangi bir pil olmadan yakmayı başarmışlar.

NUS Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde çalışan ve projeye öncülük eden Profesör Yang Hyunsoo şöyle aktarıyor: “Etrafımızda Wi-Fi sinyalleri var fakat bunlar, internete girerken kullanmadığımız zamanlarda faaliyet göstermiyor ve bu yüzden büyük bir israf oluşuyor. Bizim elde ettiğimiz son sonuçlar, kolaylıkla bulunabilen 2,4 GHz’lik radyo dalgalarını çevreci bir enerji kaynağına dönüştürmeye ve böylece düzenli şekilde kullandığımız elektronik cihazlara güç sağlarken pil ihtiyacını azaltmaya doğru atılan bir adım niteliğinde. Bu sayede radyo frekans dalgaları, Nesnelerin İnterneti’nin bir parçası şeklinde kullanılarak ufak elektrikli cihazlar ve algılayıcılara kablosuz güç sağlanabilir. Çalışmamız, akıllı ev ve şehirlerin gelmesiyle birlikte iletişim ve bilişim sistemleri ile nöromorfik sistemlerde enerji verimli uygulamalar doğurabilir.”

Araştırma Nature Communications bülteninde yayımlandı.

 

 

 

 

Kaynak: Ulusal Singapur Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz