Metan gazının küresel çaptaki yayılımı, kayıtlardaki en yüksek seviyelere ulaştı. Artışlar çoğunlukla kömür madenciliğinin, petrol ve doğal gaz üretiminin, büyükbaş hayvancılığın ve çöp sahalarının çoğalmasından kaynaklanıyor.
2000 ile 2017 yılları arasında artış gösteren bu kuvvetli sera gazının seviyeleri, iklim modellerine göre böyle giderse yüz yılın sonundan önce 3-4 derece Celsius’luk bir ısınmaya yol açacak. Bilim insanları bu sıcaklık eşiğinin tehlikeli olduğunu ve içinde orman yangınlarının, kuraklık ile sellerin yer aldığı doğal afetlerin ve kıtlıklar ile kitlesel göçler gibi sosyal karışıklıkların neredeyse sıradan hale gelebileceğini söyleyerek uyarıyor. Bulgular, geçtiğimiz hafta Earth System Science Data and Environmental Research Letters bülteninde sunuldu.
Küresel çaptaki metan verilerinin tam olduğu son yıl olan 2017 yılında, Dünya’nın atmosferi neredeyse 600 milyon ton metan emmiş. Metan gazı, ısıyı 100 yıllık bir dönem boyunca karbondioksitten 28 kat daha fazla tutabilen, renksiz ve kokusuz bir gaz. Tüm bu metanın yarıdan fazlası, artık insan faaliyetlerinden geliyor. Metan gazının yıllık yayılımları, atmosferdeki metan yoğunluklarının nispeten durağan olduğu 2000’lerin başlarından beri yüzde 9 (veya yılda 50 milyon ton) artmış.
Stanford Üniversitesi Dünya, Enerji ve Çevre Bilimleri Fakültesi/ScienceDaily. Ç: O.