Kuşlar, Hiç Görmedikleri Uzak Yerlerde Görünmez ‘Harita’ Kullanarak Yollarını Buluyor

0
Fotoğraf: Jan-Niclas Aberle/Unsplash

Milyarlarca ötücü kuş, her yıl Avrupa ve Afrika arasında göç ediyor. Aynı yolculuğu her geçen yıl yeniden tekrarlıyorlar ve ilk muhteşem yolculuklarında seçmiş oldukları aynı yere yuva yapıyorlar.

Bu ufak kuşların sergilediği kayda değer yön bulma hassasiyeti, davranışsal biyolojinin sürgelen gizemlerinden birini temsil ediyordu. Bu kuşlar göç ederken fırtınalı denizlerden, uçsuz bucaksız çöllerden ve olağanüstü hava koşulları ile sıcaklıklardan geçiyorlar.

Kuşların rüzgarlar ile çok fazla boğuştuğunu ve rüzgarların, kuşları göç güzergâhlarından önemli derecede saptırdığını biliyoruz. Fakat kuşlar daha önce bir defa göç ettiyse, güzergâhlarını yeniden bulabiliyorlar. Bu durum kuşların (bazıları pusula gibi olan) yön bulma kabiliyetlerinde, dünyanın daha önce hiç görmedikleri yerlerinde olsalar bile evlerinin yolunu bulmalarını sağlayan bir mekanizma bulunduğunu akla getirmişti.

Şimdiyse Avrasya saz kamışçınları üzerinde yapılan yeni bir çalışmada, bu kaydadeğer kabiliyetin insanlardaki koordinat sistemi gibi çalışan “manyetik bir harita” içerdiği bulunmuş. Çalışmada bu kuşların, daha önce hiç ziyaret etmedikleri ve binlerce kilometre uzakta bulunan bölgelerin manyetik alanını anladıkları bulunmuş. Bu durum ise bazı kuşların, Dünya üzerindeki herhangi bir yerden çıkıp evlerine gitmelerini sağlayan “küresel bir GPS sistemi” taşıyor olabileceğini akla getiriyor.

Richard Holland & Dmitry Kişkinev/The Conversation. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz