Kuşların Yeni ve Karmaşık Sesleri Öğrenmesinde Dopaminin Etkisi

0
Tünekte oturan iki erkek zebra ispinozu. Fotoğraf: Maryland Üniversitesi

Amherst Massachusetts Üniversitesi’nde çalışan sinirbilimciler, yaptıkları yeni araştırmada ötücü kuşların yeni ve karmaşık sesleri öğrenmesinde dopaminin kilit bir rol oynadığını göstermişler.

Journal of Neuroscinece bülteninde yayımlanan ve dopaminin zebra ispinozlarının işitsel beyin zarında yoğrulabilirliğe (plastisite) yön verdiğini gösteren bulgular, söz konusu nörotransmiterin beynin karmaşık uyaranları kodlayan bölgesindeki işlevlerini daha iyi anlamaya zemin oluşturuyor.

Araştırmayı, eş yazar Luke Remage-Healey’in laboratuvarında doktora öğrencisi olarak yürüten baş yazar Matheus Macedo-Lima, “İnsanlar dopamini ödül ve keyif ile ilişkilendiriyor” diyor. “Dopaminin öğrenmeyle ilişkili olduğu çok iyi bilinen bir konu. Fakat beynin duyusal işlemeyle ilişkili bölgelerindeki dopamine yönelik bilgiler sınırlı. Söz konusu beyin bölgesinin yeni sesler öğrenme şeklinde veya sesler ile değişmesinde, dopaminin rol oynayıp oynamadığını anlamak istedik.”

Çalışmalarında antikorlar kullanan araştırmacılar, kuşların beynindeki işitsel bölgede yer alan pek çok nöron tipinde dopamin reseptörlerinin bulunduğunu göstermişler. Kısıtlayıcı veya uyarıcı olabilen bu reseptörler, aynı zamanda östrojen üreten bir enzim de içeriyor. Günümüzde Maryland Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırma görevlisi olan Macedo-Lima, şöyle açıklıyor: “Dr. Remage-Healey’in araştırması, her iki cinsiyetteki ötücü kuşların işitsel beyin bölgesindeki nöronların, ötücü kuşu dinlemek veya başka bir kuşu görmek gibi sosyal durumlarda östrojen ürettiğini gösterdi. Ses öğrenme sürecinde dopamin ve östrojenlerin birlikte çalışıyor olabileceğini düşünüyoruz ancak bu çalışmada dopamine odaklanıldı çünkü dopaminin, ötücü kuşların beynini nasıl etkilediği konusunda halen bilmediğimiz çok şey vardı.”

Amherst Massachusetts Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz