Tüm dünyada savaş hissi uyandığında her bir füze başarı anlamına gelir. Batı dünyasının tamamıyla gölge çatışması içerisine hapsolan ve sıkı bir diktatörlük rejimiyle yönetilen Kuzey Kore, yeni füzeler üretmeye ve denemeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Kuzey Kore bandıralı bir denizaltı Japonya yönünde 300 mile ulaşan bir füze ateşleyerek teknolojiyle birlikte rahatsız edici derecede bir başarı elde etmiştir.
Reuters Haber Ajansı’na göre:
Balistik füze, denizaltının bulunduğu sahil şehri Sinpo yakınında sabah saat 05:30 sularında fırlatıldı. Fırlatmaya Kuzey Kore Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı görevlileri de katıldı. Japonya Kabine Baş Sekreteri Yoshihide Suga bir brifing sırasında roketin havada güvenliği sağlamaya yönelik olarak tasarlanmış bir kontrol bölgesi niteliğindeki Japonya hava savunma teşhis bölgesine (ADIZ) ulaştığını ifade etmiştir. Güney Kore Yonhap Haber Ajansı, roketin yüksek bir açıyla ateşlendiğini ve olağan bir yörünge içerisinde tam menzilinin 1.000 km (620 mil) seviyesine çıkabileceğini bildirdi. Uzmanlara ve yetkililere göre bu mesafe Kuzey Kore’nin denizaltıdan fırlatılan füze sistemi başarıya ulaşmıştır.
Fırlatılan füzeleri takip eden ABD Stratejik Komutanlığı yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:
ABD Stratejik Komuta (USSTRATCOM) sistemleri 23 Ağustos 2016 tarihinde öğleden sonra 3:29’da Kuzey Kore bandıralı bir denizaltıdan füze fırlatıldığını tespit etmiş ve izlemeye geçmiştir. KN-11 tipi denizaltıdan fırlatılan balistik füzenin Sinpo şehri kıyısından ateşlendiği düşünülmektedir. Füze, Kuzey Kore kıyısından yaklaşık 300 mil uzaklıkta Japon Denizi üzerinde izlenmiştir. Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD) ise Kuzey Kore’den fırlatılan füzenin Kuzey Amerika bölgesi için tehdit oluşturmadığını tespit etmiştir.
Kuzey Kore içinde bulunduğumuz yüzyılda nükleer bir silah ateşleyen tek ülkedir. En son testi ise bu yılın Ocak ayında gerçekleştirmiştir. Çalışan bir bomba yaparak güçlü bir nükleer tehdit olma yolunu yarılamıştır. Yolun diğer yarısı ise füze ile füzeyi fırlatacak rampayı ifade eden bir atım sisteminin ortaya çıkarılmasıdır. Denizaltılar, deniz üzerinde hareket edebilmeleri ve deniz altında nispeten gizlenebilmeleri nedeniyle nükleer silah ateşlemenin en popüler yöntemlerinden biridir. Fakat füzelerin denizaltıya sığmak zorunda olmaları, okyanus yüzeyini başarıyla temizlemeleri ve hedefe doğru gittikleri yörünge üzerinde uçmaları nedeniyle denizaltıdan yapılan atımlar zorlayıcıdır.
Kuzey Kore bandıralı denizaltı füzelerinin tüm cephelerde daha da ileriye gittiği açık. Temmuz ayında uydu görüntüleri daha büyük denizaltı başlıklarının izlendiği yeni bir yapım çalışmasını ortaya çıkarmıştır. Aralık ayında ise Kuzey Kore, bir denizaltıdan oldukça başarısız bir atış gerçekleştirmiştir. Nisan ayında Pyongyang daha başarılı bir deneme gerçekleştirmiştir. Temmuz ayında Kuzey Kore’nin tekrardan yaptığı denemede önceki atışlara göre daha başarılı bir performans elde edilmesine karşın füzenin menzili istenen seviyeye ulaşamamıştır.
Geçtiğimiz haftalarda yapılan denemede Kuzey Kore’nin tam menzilde 300 mil, hatta muhtemelen daha fazla mesafe katedebilen bir füzeye sahip olduğu görüldü. Savaş tehditleri savurması dışında uluslararası toplum tarafından oldukça dışlanmış bir ülke için gelişmiş füzeler daha fazla saygı görmenin bir yolu olarak görülebilir. Ya da en fazla korku yöntemi.
Çeviren: Hür Doğuş Yıldızlı