Laboratuvarda Yapılan Virüs, COVID-19 Virüsünü Taklit Ediyor

0
Bir laboratuvar çalışanı. Pexels

Kolayca yayılan ve ölümcül olabilen SARS-CoV-2 virüsü üzerinde, sadece yüksek seviyedeki biyolojik güvenlik koşulları altında güvenli şekilde çalışma yapılabilir. Bulaşıcı virüsle uğraşan bilim insanları, basınçlı solunum cihazları bulunan ve tüm vücudu kapsayan biyolojik tehlike kostümleri giymeli ve birden fazla önleme seviyesi ile özelleştirilmiş havalandırma sistemleri bulunan laboratuvarlarda çalışmalılar. Laboratuvar çalışanlarını korumak gerekse de, bu güvenlik tedbirleri COVID-19’a karşı ilaç ve aşı bulma çabalarını yavaşlatıyor çünkü pek çok bilim insanı, gerekli biyolojik güvenlik tesislerine erişemiyor.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan araştırmacılar, bu soruna çare bulmak için karma bir virüs geliştirmişler. Bu virüs, salgına karşı verilen mücadeleye daha fazla bilim insanının katılmasını sağlayacak. Araştırmacılar, hafif bir virüsün genlerinden bir tanesini SARS-CoV-2’den (COVID-19’a sebep olan virüs) alınan bir genle değiştirmişler. Sonuç olarak ortaya çıkan melez virüs, hücrelere bulaşıyor ve tıpkı SARS-CoV-2 de olduğu gibi antikorlar tarafından tanınıyormuş. Fakat virüs, olağan seviyede güvenlik koşullarının bulunduğu laboratuvarlarda kullanılabiliyor.

Çalışmanın kıdemli eş yazarı moleküler biyolog Sean Whelan, “Daha önce hiç bilimsel bir malzeme için bu kadar kısa bir zamanda bu kadar fazla talep gelmemişti” diyor. “Virüsü Arjantin, Brezilya, Meksika, Kanada ve tabii ki ABD’nin her yerindeki araştırmacılara dağıttık. İngiltere ve Almanya’dan da talep var. Çalışmayı yayımlamadan önce dahi, insanlar bu konu üzerinde çalıştığımızı duymuşlar ve malzemeyi istemeye başlamışlardı.”

Tamara Bhandari/Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz