Şaşırtıcı Miktarda Ötegezegen Yaşam Barındırabilir

0
3 boyutlu bir ötegezegen sistemi tasviri. Görüntü: Oorka/iStock

Güneş Sistemi’mizde yaşanabilir olan bir gezegen var; o da Dünya. Yeni bir çalışma, Jüpiter gibi bir gaz devi olmadığı zaman, diğer yıldızların Dünya benzeri yedi kadar gezegene ev sahipliği yapabileceğini gösteriyor.

Geçen hafta Astronomical Journal bülteninde yayımlanan çalışmaya, Riverside California Üniversitesi’nde astrobiyolog olan Stephen Kane önderlik etmiş.

Dış uzaydaki yaşam arayışında, genelde bilim insanlarının “yaşanabilir bölge” şeklinde adlandırdığı şeye yoğunlaşılıyor. Bir yıldızın bu bölgesinde dönen gezegenin içerisinde sıvı su okyanusları olabilir. Bildiğimiz şekliyle yaşam için böyle bir durum gerekiyor.

Kane, Trappist-1 adı verilen ve yaşanabilir bölgesinde Dünya benzeri üç gezegen bulunan yakın bir güneş sistemi üzerinde çalışıyormuş.

“Bir yıldızın etrafında en fazla ne kadar yaşanabilir gezegen bulunabileceğini ve bizim yıldızımızda neden bir tane olduğunu merak ettim” diyor Kane. “Bu haksızlık gibi görünüyordu!”

Kane’in takımı bir model sistemi oluşturmuş ve burada, yıldızları etrafında dönen çeşitli boyutlarda gezegeni canlandırmışlar. Kütleçekimsel güçleri de hesaba katan bir algoritma, gezegenlerin birbirleriyle milyonlarca yıl boyunca nasıl etkileştiğini test etmeye yardımcı olmuş.

Bazı yıldızların, yedi kadar fazla gezegeni destekleyebileceğini ve bizim Güneş’imiz gibi bir yıldızın, sıvı su barındıran altı gezegeni destekleyebileceğini bulmuşlar.

“Yediden fazla olduğunda, bu gezegenler birbirlerine çok yakınlaşıyor ve birbirlerinin yörüngesini istikrarsızlaştırıyorlar” diyor Kane.

Peki Güneş Sistemi’miz altı taneyi destekliyorsa neden bir tane yaşanabilir gezegen var? Eğer gezegenlerin hareketi oval veya düzensiz değil de dairesel ise, herhangi bir yakın temas en aza indiriliyor ve istikrarlı yörüngelerin devam etmesi sağlanıyor. Kane ayrıca Jüpiter’den de şüpheleniyor. Güneş Sistemi’mizdeki tüm gezegenlerin toplam kütlesinin iki buçuk katı kadar olan Jüpiter, diğer yörüngeleri bozuyor.

Jules Bernstein/Riverside California Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz