“Loch Ness Canavarı” Yarım Asır Sonra, Bu Hafta Sonu Tekrar Aranacak

0
1934 yılında çekilen ve sözde 'Loch Ness Canavarı'nı gösteren meşhur 'Cerrahın fotoğrafı'nın sonradan uydurmaca olduğu kanıtlandı. Fotoğraf: Keystone/Getty

Türkiye’deki Van Gölü Canavarı efsanesine benzeyen Loch Ness Canavarı’nı bulmak için 50 yılı aşkın bir süre sonra gerçekleştirilen en büyük arama çalışması bu hafta sonu başlıyor. Aramada, varlığı kanıtlanmamış sözde Loch Ness Canavarı’nı bulmak için daha önce hiç kullanılmamış teknolojilerden yararlanılacak. Pek çok insanın “Nessi” adıyla bildiği bu efsanevi hayvana dair şimdiye kadar hiçbir fiziksel bulguya ulaşılmamış. Yaratığın varlığı ne bilim ne de biyoloji tarafından kanıtlanmış durumda. Araştırma seferinin sponsoru, Loch Ness gölünün sularında “dev bir yüzey gözlemi” yürütmek için halktan yardım isteyen Loch Ness Keşif Grubu (LNE) isimli “bağımsız ve gönüllü bir araştırma takımı”. Oluşan “dev” talep nedeniyle bütün gözlem noktaları tükense de, İskoçya’ya gidemeyecek olanlar LNE’nin resmi 7/24 canlı yayınına katılıp organizatörlere yardım edebilir.

LNE’nin kurucusu Alan McKenna, bu ayın başında yaptığı bir açıklamada “LNE’yi başlattığımızdan beri hedefimiz, açıklamakta zorlanabileceğimiz her türlü doğal davranış ve olguyu kayıt altına alıp incelemek ve analiz etmekti” diyor. “Loch Noss’a ilgi duyan yeni nesle ilham olmayı ve bu geniş çaplı yüzey gözlemine katılarak… dünya çapındaki pek çok insanı cezbeden bu büyüleyici gizeme kişisel olarak katkıda bulunmayı ümit ediyoruz.”

Bu sözde göl canavarı (veya cavanarları) rivayete göre yüzlerce yıl önce görülmüş. Fakat bu hikayeler, dünyanın dikkatini 1934 yılındaki meşhur “Cerrahın Fotoğrafı“ndan sonra çekmeye başlamış. Bu simgesel silüetin sonraları uydurmaca olduğu kanıtlansa da, gölün içinde büyük bir su canlısının gizlendiği efsanesi halk arasında devam etmiş. 2019 yılında yaklaşık 56 kilometrekarelik su sütunundan alınan örnekler, gölde yılanbalığı DNA’sının yaygın olduğunu göstermiş. Bu durum, en azından bazı ziyaretçilerin yıllar önce gördüğü şeylere olası bir açıklama sağlıyor. Ancak toplanan bu DNA, bir yılanbalığının boyutunu göstermiyor. Dolayısıyla “dev yılanbalığı” teorisine biraz destek ekliyor. Elbette pek çok kişi hâlâ, Ness Gölü’nü evi belleyen ve bir şekilde halen tespit edilmemiş olan bir plesiozor sürüsü bulabilmeyi bekliyor.

Plesiozorlar Su Altında Nasıl Yüzmüştü?

LNE ekibi, yarın ve Pazar günü tuhaf bir şeyin kanıtını ortaya çıkarma ümidiyle en azından birkaç yeni cihazdan faydalanacak. Etkinliğin duyuru sayfasına göre dronlar gölün bir ucundan diğer ucuna uçarken, kızılötesi kameralar ile gölün termal görüntülerini alacaklar ve böylelikle “tüm gizemli anormallikleri belirleyebilecekler.” Bu arada araştırmacılar, “Nessi benzeri bir ses” çıkarsa diye tekrarlı şekilde su altı hidrofonu da kullanacaklar.

“Bu hafta sonu, göl sularını daha önce yapılmamış biçimde arama fırsatı bulacağız” diyor Loch Ness Merkezi genel müdürü Paul Nixon. “Bulacağımız şeyi görmek için sabırsızlanıyoruz.”

Elbette onlarca yıldır çürütülen uydurmacaları ve hatalı atfedilen görgü tanıklıklarını düşündüğünüzde, durum pek Nessi gönüllülerinin lehinde değil. Yine de göle gidip İskoçya’daki yaz mevsiminin tadını çıkarmak için yılın bu zamanı iyi bir fırsat olabilir.

 

Yazar: Andrew Paul/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz