Şili’deki Karanlık Enerji Kamerası’nı (DECam) bir nevi bebek kamerası biçiminde kullanan gökbilimciler, uzayın tamamen yıldız yuvalarıyla dolu yakın bir bölgesini takip ediyorlar.
Büyük ve Küçük Macellan Bulutları, Dünya’dan çıplak gözle görülebilen tek cüce galaksiler. Bunlar ayrıca, Yerel Grup galaksilerindeki en faal yıldız oluşum bölgelerinden bazılarına da ev sahipliği yapıyor.
Bu yeni doğan yıldızların neler yaptığına ilk kez bakmaya çalışmıyoruz. Fakat araştırmacılar bu sefer, şimdiye kadar atılan en detaylı bakışı atmış.
MAcellan Yıldız Tarihi Gözlemi (SMASH) programında 50 gece gözlem yapan araştırmacılar, Dolunay’ın çehresinden 2.400 kat daha büyük bir alanın yüksek detaylı haritasını çıkarmış.
Macellan Bulutları’ndaki en karmaşık bölgelerin görüntüleri, artık 360 milyon cisme ait hemen hemen 4 milyar ölçüm sağlıyor. Araştırmacılar da bu görüntüleri, bu göksel aile için ‘evde çekilmiş bir amatör filme’ dönüştürmeyi umuyor; üstelik, muhtemelen 13 milyar yıl geriye giden bir filme.
Montana State Üniversitesi’nde çalışan gökbilimci David Nidever, “Bu uydu galaksiler üzerinde onlarca yıldır çalışma yapılıyor fakat SMASH, bunların muazzam ve tam yapılarının haritasını çıkarmak ve oluşumlarının gizemini çözmek üzere kullanılıyor” diye açıklıyor.
Bu bulutların içerisindeki gaz çöktükçe, yeni yıldızlar hızla doğmaya devam ediyor. SMASH’tan gelen veriler ise, bu faaliyet rüzgarının ilk olarak Büyük ve Küçük Macellan galaksileri arasında çok uzun süre önce meydana gelen bir çarpışmayla tetiklendiğini öne sürüyor.
Şimdiyse ikili, birbirinin etrafından dönmeye devam ediyor. Günün birinde, çok uzak bir günde gökbilimciler, Samanyolu galaksimizin ikisini de yutacağını düşünüyor.
Carly Cassella/ScienceAlert. Ç: O.