Mide küçültme veya tüp mide ameliyatı şeklinde adlandırılan ve obez gençler arasında yaygın olan bir zayıflama ameliyatı, yeni bir araştırmaya göre kemikler üzerinde zararlı etkiler meydana getiriyor.
Baş araştırmacı ve ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Boston şehrinde bulunan Harvard Tıp Fakültesi’nde radyoloji profesörü ve Massachusetts Genel Hastanesi Radyoloji Bölümü’nün başkan yardımcısı olan Miriam A. Bredella, “Çocuklardaki obezlik, son on yılda artış gösteren önemli bir halk sağlığı sorunu” diyor. “Mide küçültme ameliyatı, çocuklarda ve yetişkinlerde obezlik tedavisiyle ilgili gerçekleştirilen en yaygın ameliyat işlemi.”
Bir mide küçültme ameliyatında, besin alımının sınırlandırılması ve kilo kaybına sebep olunması amacıyla midenin yaklaşık %75’i alınıyor. Ameliyat, yuvarlak olan midenin bir tüp ya da dirsek şeklini almasıyla sonuçlanıyor. Gençler üzerinde gerçekleştirilen mide ameliyatı işlemlerinin sayısı, 2005’ten 2014’e kadar 100 kat artış göstermiş.
“Yetişkinlerde mide ameliyatı, kemikler üzerinde uzun vadeli etkiler oluşturabiliyor ve kemiklerde kırılma tehlikesinin artmasına yol açıyor” diyor Dr. Bredella. “Gençler üzerinde yürütülen mide ameliyatının, kemik kütlesinin arttığı en önemli yıllardaki etkisini belirlemek istedik.”
Araştırma sonucunda, mide ameliyatı geçiren ve kontrol grubuyla karşılaştırılan deneklerdeki kemik iliği yağında önemli bir artış olduğu ve bel omurundaki kemik yoğunluğunda bir azalma meydana geldiği görülmüş.
“Mide ameliyatı geçiren gençlerde kemik kaybı olduğu ve vücut yağında belirgin bir kayıp olmasına karşın kemik iliği yağında artış meydana geldiği görüldü” diyor Dr. Bredella. “Kilo kaybı ameliyatı, kilo kaybı ve metabolik bozuklukların iyileştirilmesi yönünden başarılı olsa da, kemikler üzerinde olumsuz etkilere sahip.”
Dr. Bredella, kemik yoğunluğunda mide küçültme ameliyatını takiben görülen kaybın beklenen bir durum olduğunu çünkü ağırlık taşıyan kemiklerin güçlendiğini söylüyor. Kemik yoğunluğuna ek olarak, kilo kaybı ameliyatının diğer etkileri arasında kemik sağlığı açısından önem taşıyan hormonlarda ve besinlerde meydana gelen bir bozulma da yer alıyor.
“Bu hastalardaki kemik kaybının önlenmesine yardımcı olacak mekanizmaları belirlemek ve büyüme çağındaki obez gençlerin, kemik sağlığının daha fazla olmasını sağlamak gerekiyor” diyor. “Büyüme çağı, kemik kütlesindeki artış için önemli bir zaman. Bu dönemde kemik kütlesindeki artışa engel olan her bir süreç, hayatın sonraki dönemlerinde olumsuz sonuçlar meydana getirebilir.”
Kuzey Amerika Radyoloji Derneği. Ç: O.