Midyelerden öğrendiğimiz çok şey var. Bize nasıl su altı yapıştırıcısı yapılacağını, yakıt akıtlarının temizleneceğini öğrettiler. Şimdi de bize yangınlara karşı nasıl önlem alacağımızı öğretiyorlar.
Chemistry of Materials’ta dün yayınlanan yeni bir araştırmaya göre araştırmacılar, naçizane bir midyenin ürettiği maddelerden esinlenilerek yeni bir yangın önleyici kaplama yöntemi icat ettiklerini duyurdular.
Yangın önleyiciler alev alma ihtimali olan, kanepe ve minder gibi, binlerce tüketici ürününde hâlihazırda kullanılmakta. Yangın önleyiciler, bu tarz ürünlerin bir anda alev almasını engelliyorlar ancak kullanılan yangın önleyicilerin çoğu kimyasal ve zehirli yapıda. Bu yüzden araştırmacılar sürekli bir alternatif arayışı içerisindeydi.
Midyelere gelecek olursak… Midyeler ve diğer birçok canlı yapılarında polidopamin ismi verilen bir madde ihtiva ederler. Doğada midyeler polidopamin maddesini yapıştırıcı olarak kullanmakta. Bu sayede çetin sularda bile kayalara tutunabilmekteler.
Önde gelen araştırmacılardan Christopher Ellison “Polidopamin günlük yaşantımızda kullandığımız birçok yangın önleyici maddeyi kolaylıkla ve ucuz yollu bir şekilde alt edebilir. Bu sayede kullandığımız ürünleri insanlar için daha güvenli hâle getirebiliriz” dedi.
Ellison’un polidopamin kaplaması her şeye uygulanabilmekle kalmıyor aynı zamanda kaplandığı yüzeylerdeki ateşi harlayan maddelerin dışarı çıkmasını engelleyerek alevlerin büyümesini de engellemiş oluyor.
Elde edilen ürünün videosunu aşağıda izleyebilirsiniz: