Ama onları yutarsanız sizi hala mahvedebilirler
Mıknatısları yutmayın! Bu tekrar edilmesine gerek olmayacak kadar açık bir uyarı. Sadece güvende olmanız için bunu tekrarlayacağız: Mıknatısları yutmayın! Özellikle nadir toprak mıknatıslarını. Birkaç yıl öncesine kadar, nadir toprak mıknatısları Buckyballs, Zen Magnets ve Neoballs gibi isimler altında masa oyuncakları olarak satılıyordu. Kullanıcılar sıkıldıkları zaman, bu küresel neodim mıknatısları şekillendirip masaları için heykel yapabiliyorlardı. Ürün, toplatılmasına ve yasal tartışmalara sebep olmasına rağmen pazara geri dönüyor, tam da alışveriş sezonunda.
Peki, bu ürünler ilk etapta neden yasaklanmıştı? Yetişkinler için oyuncak olarak pazarlanırken kaçınılmaz bir şekilde çocukların ellerine –ve ağızlarına- geçtiler. Sonucu çok feci oldu.
Sadece bir parça yutulduğunda zarar verme olasılığı düşük, ancak iki veya daha fazla parçanın yutulması ciddi sağlık riski oluşturuyor. Küçük mıknatıslar son derece güçlü olduğu için, bir miktar uzakta olsalar bile birbirlerini çekebiliyorlar. Bu şu demek oluyor vücut içinde mıknatıslar birbirini çekiyor ve birbirlerine doğru hareket ederken de vücut dokularına zarar veriyorlar. Stars Wars’tan çöp öğütücü Death Star’ı hayal edin ama bu sefer o malum sahnedeki duvarları bağırsağınızın farklı parçaları olarak düşünün.
Bu sadece parmaklarınızı rahatsız eden bir beyin egzersizi değil. Öyle ki farkında olmadan bu masa oyuncağının parçalarını yutan birçok çocuk ciddi yaralanmalar yaşadı. 2012’de Oregon’daki 3 yaşındaki bir çocuk, sindirim sisteminde dört adet delik açan 37 mıknatıs yuttu. 2013’te, Ontario’daki 6 yaşındaki bir çocuk da bağırsaklarında iki delik açan 19 parça yuttu. Liste böyle devam ediyor.
2012’de Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu, buna benzer örnekler vererek neodim mıknatıs oyuncakları piyasadan toplatmak istedi. Mıknatıs satıcıları itiraz ettiler ancak 2014 yılında komisyon oyuncağı yasakladı. Yasağın sonucunda ürünlerin ABD’de satılmasına izin verilmedi.
Ancak geçen hafta idari bir hâkim, uygunsuz bir zarar-yarar analizini gerekçe göstererek yasağı kaldırmak isteyen Zen Magnet’in temyiz başvurusuna olumlu yanıt verdi.
“Kurumun gösterdiği yaralanmaların sadece % 90’ının mıknatıs setleri ile ilgili olabileceğine ve bu durumun mahkemeye sağladığı rehberliğin ufak olduğuna karar verildi.” Geçen hafta verilen karar bu şekildeydi. Ayrıca, Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu’nun ürünlerin tehlikeli olduğuna dair yetersiz kanıt sunduğu da vurgulandı. Hâkimin açıklamasının devamı şu şekildeydi , “Öğretmenler ve araştırmacılar fizik, biyoloji ve geometri kavramlarını modellemek ve açıklamak için mıknatıs setlerini kullanıyorlar. Ancak Komisyon’un bulguları, bu kullanımların hiçbir temel tartışmasını içermiyor.”
Başka bir deyişle hâkim, Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu’nun karar verirken bu oyuncaklarla ilgili zararları aşırı öne çıkardığını ve yararlarını arka plana attığını belirtti. Ama nasıl oluyor da bir devlet organı bir yasağın, zarar ve yararları dengelemesini bekliyor? Özellikle de SREM gibi bir şey söz konusu olduğunda, aslında bunlar sadece geçici piyasa ürünleri. Dava sırasında Buckyball kurucu ortaklarından Craig Zucker’i temsil eden Timothy Mullins, Popular Science’a yaptığı açıklamasında “Kimse kimsenin yaralanmasını istemiyor. Ancak topluluk olarak, faydası zararından daha fazla olduğu için insanları yaralayan bu ürünleri istiyoruz. Bir ürün yasaklanırken herkesin çıkarını göz önünde bulundurup dengeli bir karar vermek önemli bir husus,” dedi.
2012 yılından beri Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu ile boynuzları kilitleyen Zucker, 2014 uzlaşma anlaşmasının şartları nedeniyle artık Buckyballs’u satmıyor. Ancak, Bucky adlı yeni bir SREM satıcısına danışmanlık yapıyor. Tatil ile birlikte ürünleri masanızda olabilir.
Çeviren: Gizem Demirci