Omurilik hasarından kaynaklanan felç, şimdiye kadar düzeltilemeyen bir durumdu. Bilim insanları, yeni bir tedavi yaklaşımıyla birlikte felçli fareleri ilk kez yeniden yürütmeyi başarmışlar. Bu başarının sırrı, sinir hücrelerini uyarıp yeniden oluşmalarını sağlayan hiper-interlökin-6 proteini ve bunun hayvanlara verilme şeklinde yatıyor.
İletişim koptuğunda
Spor veya trafik kazası sırasında meydana gelen omurilik yaralanmaları, parapleji (yarım felç) gibi kalıcı sakatlıklarla sonuçlanabiliyor. Bu durum, akson adı verilen ve beyinden kaslara, cilt ve kaslardan da beyne bilgi taşıyan sinir liflerinin hasar görmesiyle oluşuyor. Eğer bu lifler yaralanma veya hastalık sebebiyle zarar görürse, bu iletişim kesiliyor. Omurilikteki kesilen aksonlar yeniden büyümediğinden, hastalar ömür boyu felç ve hissizlik yaşıyor. Bu durumdan etkilenen hastalarda söz konusu işlevleri geri getirebilecek hiçbir tedavi seçeneği halen bulunmuyor.
Modifiye protein, yeniden oluşumu teşvik ediyor
Bochum Üniversitesi’nde çalışan takım, muhtemel tedavi yaklaşımları ararken hiper-interlökin-6 (hIL-6) proteini üzerinde çalışmışlar. “Bu protein, modifiye sitokin adı verilen bir protein. Yani bunun böyle bir şey doğada gerçekleşmiyor ve genetik mühendisliği kullanılarak üretilmesi gerekiyor” diye açıklıyor Dietmar Fischer. Kendisinin araştırma grubu daha önce yaptığı bir çalışmada da hIL-6’nin, görsel sistemdeki sinir hücrelerinin yeniden oluşmasını etkili bir şekilde teşvik edebildiğini göstermiş.
Ruhr – Bochum Üniversitesi. Ç: O.