Gideceğiniz yere gitmek için mor kafatasını takip etmenizi söyleyen bir işaret görürseniz, cevap basit gibi görünüyor: Sola sapın. Fakat kafataslarını meydana getiren çizgileri ayırdığınızda, ikisinin de mor olmadığını görürsünüz; aslında, hepsi aynı renkte. Tekrar geri yerleştirip çizgili hale getirdiğinizde, mor ve turuncuya dönüşürler.
Renk pigmentleri, Munker-White yanılsaması sebebiyle değişiyor. Birbirinin aynısı iki renk tonunun etrafına farklı renkler konulduğunda, algımız değişiyor. Neden böyle olduğunu kimse tam anlamıyla bilmiyor fakat bu yanılmasa, muhtemelen renk tamamlama etkisinden kaynaklanıyor. Bu olgu, bir görüntünün etrafındaki nesnelerin rengine doğru eğrilmesine yol açıyor. Eğer siyah beyaz bir görüntüde gri renkli bir nesnenin etrafına beyaz çizgiler konursa, nesne daha açık renkli görünür. Siyah çizgiler konduğu zaman ise daha koyu görünür.
Pek çok sinirbilimci, görüş alanımızdaki pigmentler hakkında bilgi iletmekten sorumlu sinirsel sinyallerin ortalandığını düşünüyor; yani, ortalarda bulunan bir renk üretiyorlar. Burada kafataslarından biri önplanda mavi şeritlerle, diğeri ise sarı şeritlerle kaplanmış. Kafatasları etraflarında yer alan bu farklı şeylerin niteliklerini kazandıklarında, tamamen farklı renkte gibi görünüyorlar. Tuzağa düşmeyin: Her iki kafatasını da takip ederek düz devam edin.