Mükemmel PC

0

3 bölümden oluşan bu yazıda oyun başta olmak üzere video-ses işleme ve 3B render gibi uygulamalarda performanslı çalışacak bir PC’nin parçalarını bir araya getireceğiz.

Bölüm 1 

CPU

Darboğaz oluşturmamalı

Modern ekran kartlarının yüksek doku doku doldurma performansları gerçekten de etkileyici. Poligonal hesaplamalar ise uzun zamandır sadece CPU ile değil GPU üzerinde de yapılıyor. Diğer yandan oyun mekaniği, fizik kuralları, yapay zekâ, kamera hareketleri, ışık, gölge ve ses efektleri için CPU hâlâ önemli bir aktör konumunda. Dolayısıyla hızlı bir ekran kartınız olsa da eğer bu ekran kartına ayak uydurabilecek bir CPU’nuz yoksa PC’nizin performansı beklentinizin altında kalabilir. Öte yandan genel sistem özellikleri itibariyle darboğaz oluşturmayacak bir CPU seçmek için paranın alabileceği en hızlı model CPU’ya yönelmeye gerek yok.

Saat hızı her şey demek değil

En hızlı modellerin en yüksek saat hızlarına sahip olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat her zaman durum böyle değil. Gerek oyun gerekse video-ses işleme gibi CPU performansının önemli fark yarattığı uygulamalarda verimli bir çalışma sağlayacak Intel Core i7-14700K (3,4 GHz, 20 çekirdek, 28 MB L2 önbellek, 28 iş parçacığı) ile Core i9-14900K (3,2 GHz, 24 çekirdek, 32 MB L2 önbellek, 32 iş parçacığı) arasındaki ilişki buna iyi bir örnek. Bu işlemciler arasında ciddi bir fiyat farkı olduğunu belirtelim öncelikle. Öte yandan daha yüksek model olan i9’un yüksek çekirdek sayısını ve önbellek avantajını kullanabilecek henüz çok fazla uygulama bulunmuyor. Dolayısıyla pratik kullanımda (eğer sınırsız bir bütçeniz yoksa) seçiminizi Core-i7 14700K’dan yana kullanmanız isabetli olacaktır. Bütçesi geniş kullanıcılarsa tercihlerini şu anda pek çok benchmark listesinde 1 numarada olan i9-14900K’dan yana kullanabilirler.

 

ANAKART

Stabilite ve zengin özellikler

Üreticiler anakart konusunda çok yol aldılar ve eskisi gibi RAM uyumsuzluğu gösteren ya da hız aşırtma durumlarında kolayca çöken anakartlara pek rastlanmıyor. Fakat elektronik devre elemanlarının üretim teknolojisinde ve kullanılan materyallerde gelişmeler oldu. Bu da sadece kısa vadede değil uzun vadede de dayanıklı anakartlar üretilmesine imkân sağladı. Daha düşük toleranslı dirençler, daha kaliteli kondansatörler ve çok daha iyi yalıtılmış bobinler sayesinden kullandığımız bilgisayarlarda donanımdan kaynaklanan mavi ekran hatasına çok nadir rastlıyoruz artık.

MSI’ın amiral gemisi anakartlarından biri olan MPG Z790 Carbon WIFI, firmanın bu alandaki ününü başarılı bir şekilde yansıtıyor. Yüksek kaliteli 8 katmanlı PCB ve sunucu sınıfı malzeme kullanılan ve LGA 1700 yapıdaki Intel Core işlemcileri (14. nesil, 13. nesil ve 12. nesil) destekleyen anakartta ilk dikkat çeken, farklı tasarımı ve kendinden takılı gelen G/Ç paneli oluyor. Bu panelin üst kısmında bulunan LED’li ejderhanın çok şık göründüğünü de belirtelim. PCB üzerindeki genişletilmiş soğutucular, ısınması olası elektronik bileşenleri kaplayacak şekilde konumlandırılmış ve hem genel görünüm derli toplu hale gelmiş hem de yüksek saat hızlarından bile kararlı bir çalışma elde edilmiş. Tam 5 adet M.2 SSD yuvasının hepsinin anakartın ön kısmında yer alması özellikle hoşumuza gitti. Böylece ilerleyen zamanlarda sisteme SSD eklemek istediğinizde anakartı sökme zorunluluğu ortadan kalkmış oluyor. 4 adet (hız aşırtma ile 7600 MHz’e kadar) DDR5 bellek yuvası JEDEC standartları itibariyle 5600 MHz’e kadar tam destek sunuyor. Ayrıca Intel XMP 3.0 modu da desteklenen bellek özellikleri arasında.

Geniş bağlanabilirlik olanakları

Anakartta şu an için pratikte bulabileceğiniz en yeni Wi-Fi standardı olan 6E (MU-MIMO destekli) kullanılmış ve gerekli anten de kutudan çıkıyor. Ayrıca Bluetooth 5.3 de anakarttaki kablosuz modülün sunduğu özellikler arasında. USB yuvası konusunda sıkıntı çeken kullanıcılar da bu modeli sevecek. 4 adet USB 2.0, 4 adet USB 3.2 Gen1 Type A, 6 adet USB 3.2 Gen2 Type A, 2 adet USB 3.2 Gen2x2 Type C ve 1 adet USB 3.2 Gen2 Type C olmak üzere toplamda 17 USB yuvasına sahip olması, kuşkusuz bu anakartı müstesna bir yere koyuyor. Anakarttaki USB 3.2 Gen2x2 yuvalarının 20 gbps hızını desteklediğini ve elinizde bu hızı destekleyen harici bir SSD varsa dahili bir SSD performansıyla çalışacağını belirtelim.

Diğer donanım özellikleri

6 adet SATA yuvasına sahip olan anakart hem SATA hem de M.2 arabirimleri üzerinden RAID konfigürasyonları sunuyor. Anakarttaki dikkate değer özelliklerden bir diğeri de yüksek kaliteli ses donanımı. Profesyonel ses kartlarında görmeye alıştığımız 24 bit / 192 KHz örnekleme performansı (ses çalmada 32 bit / 384 KHz) ve 7.1 kanal ses desteği gibi özelliklere ek olarak optik ses çıkışı sayesinde dijital bir amplifikatörünüz varsa D/A dönüşümüne gerek kalmadığı için yüksek kaliteli ses elde edebilirsiniz.

MSI MPG Z790 Carbon WIFI, kendi sistemini toplamak için titizlikle parça seçen uzman kullanıcılar için soğutma (su soğutma ve fan seçenekleri çok zengin), aydınlatma ve kişiselleştirme özellikleri açısından çok zengin olanaklar sunuyor. Anakart üzerindeki 2 basamaklı LED gösterge ise devam eden süreçler konusunda sizi bilgilendiriyor. Fakat tüm bu olanakları tam anlamıyla değerlendirecek bir kullanıcı olmasanız bile anakartta en kaliteli elektronik bileşenlerin kullanılmış olması güven veriyor. Başka anakartlarda görmediğimiz ve bu modele özgü bir özellik de anakartın kutu içeriğinde 16 GB kapasiteli bir USB bellek olması. Bu bellekte ilk kurulumda gerekli olacak sürücü ve MSI yazılımları bulunuyor.

 

BELLEK

Böyle bir sistem için 64 GB ideal

Eğer PC’nizle sadece oyun oynayacaksanız 2×16 GB’lık bir kit işinizi görecektir. Fakat olmuşken tam olsun diyerek oyun dışındaki üretkenlik uygulamalarında da yüksek performans elde etmek isterseniz 2×32 GB’lık bir kiti tavsiye ederiz. Çift kanal çalışan 64 GB’lık toplam bellek, geleceğe yönelik iyi bir yatırım olacaktır. Bu noktada öne çıkan markalardan biri olan Goodram son dönemde adından sıkça söz ettiriyor. Titizlikle seçilen yüksek kaliteli bellek yongalarını kullanmasıyla tanınan Goodram’in performans markası olan IDRM, ülkemize yeni giriş yaptı. Firmanın 2×32 GB’lık 6800 MHz, CL34 DDR5 kiti, MSI’ın MPG Z790 Carbon WIFI anakartıyla mükemmel bir ikili oluşturuyor. Ömür boyu garantiyle sunulan bu bellek kiti, yüksek performansa ek olarak kararlı çalışmasıyla ve önceki nesle göre yüzde 30 daha düşük güç tüketmesiyle de dikkat çekiyor. Firma bu kitte hız aşırtma uygulayan sistemlerde kararlılığı korumak için özel bir güç yönetim yongası kullanıyor. Dahası bellek modülleri üzerindeki yerleşik sıcaklık sensörünü de barındıran ek bir yonga, XMP profilinin yüklenmesini sağlıyor. Intel XMP 3.0 desteği sunan bellek kiti, BIOS’ta karmaşık yapılandırma ayarlarıyla uğraşmaya gerek kalmadan hız aşırtmayı mümkün hale getiriyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz