Mumyalanmış Papağanlar, Antik Atakama Çölü’ndeki Ticarete İşaret Ediyor

0
Mumyalanmış kırmızı makav. Fotoğraf: Calogero Santoro ve Jose Capriles

Antik Mısırlılar kedileri, köpekleri, aynakları ve diğer hayvanları mumyalamış. Fakat Güney Amerika’daki Atakama çölünde ortaya çıkan papağan mumyaları, vaha toplumlarının MÖ 1100 ile 1450 arasında diğer bölgeler ile papağan ve makav ticareti yaptığını gösteriyor.

Penn Eyalet Üniversitesi’nde yardımcı insanbilim profesörü olan Jose M. Capriles, “Amerika kıtası boyunca tüylere değer veriliyordu ve bunları, yüksek statülü definlerde görüyoruz” diyor. “Bu tüylerin oraya nasıl ulaştığını, izledikleri güzergâhları veya ağı bilmiyoruz.”

Papağanlar ve makavlar (Amerika papağanları), Şili’nin kuzeyinde bulunan ve dünyadaki en kurak çöl olan Atakama’ya özgü değil. Fakat kazıbilimciler, defin koşullarında tüyler bulmuş ve bunların, deri kutular ya da diğer koruyucu malzemelerin içerisinde muhafaza edildiğini keşfetmişler. Ayrıca, kazıbilimsel bölgelerde mumyalanmış kuşlar (papağan ve makavlar) da keşfedilmiş.

“Canlı kuşların 3.000 metre yüksekliğindeki And Dağları’na ulaşmış olması inanılmaz” diyor Capriler. “Atakama’ya ulaşmak için soğuk havada, devasa bozkırlardan ve zorlu arazilerden geçirilmeleri gerekiyordu. Ayrıca canlı tutulmaları gerekiyordu.” Çalışma Proceedings of the National Academy of Sciences bülteninde yayımlandı.

A’ndrea Elyse Messer/Penn Eyalet Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz