Müzik Yeteneğinde Erken Başlangıç Neden Önemli?

1
Anonim

Bu yıl salgın kısıtlamalarından etkilenen birçok şey arasında, yetenekli müzisyenlerin sahne aldığı canlı konserler de vardı. Bu becerikli sanatçılar genelde o kadar kolay çalıyor ki, yaptıkları sayısız miktarda pratiğin kabiliyetlerini şekillendirdiği gözden kaçabiliyor.

Peki müzikte uzmanlaşmak başka etmenlere de bağlı mı? Bazılarının öne sürdüğü üzere, hayatın ilk dönemlerinde; beynin müzik eğitimine özellikle açık olduğu gelişimsel bir dönem bulunuyor mu? Psychological Science bülteninde yayımlanan yeni araştırmaya göre cevap, muhtemelen hayır.

Çalışmanın birinci yazarı ve Karolinska Enstitüsü’nde araştırmacı olan Laura Wesseldijk, “Başarılı müzisyenlerin genelde müzik eğitimlerine erken zamanda başladıkları, yaygın yapılan bir gözlem” diyor. “Bu konuda çok tartışılan açıklamalardan birisi de; çocukluğun ilk zamanlarında, beynin müzikal uyarıma karşı özellikle hassas olduğu çocukluğun bir dönemin olabileceği. Ancak biz erken bir başlangıcın neden önem taşıdığına yönelik açıklamanın, daha önce sanılandan daha karmaşık ve ilginç olabileceğini keşfettik.”

Yeni çalışma, erken bir başlangıcın yetişkinlikte daha yüksek müzikal yetenek ve başarılarla ilişkili olduğu görüşünü desteklese de; bu konuda altta yatan sebepler daha çok ailesel etkilerin (genetik etmenler ve teşvik edici müzikal aile ortamı) yanısıra, hayatın sonraki döneminde başlayan kişilere göre daha fazla pratik yapmakla alakalı olabilir.

Psikoloji Bilimi Birliği. Ç: O.

1 Yorum

  1. bence her yaşta başlanabilir. küçük yaşlarda başlamanın şu avantajı var sadece. meslek edinme yaşına geldiğinde daha çok pratik yapmış oluyorsun ve genç yaşta müzik mesleğine atılabiliyorsun böylece.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz