Nottingham Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, ultrasonik bir görüntüleme sistemi geliştirmiş. Saç teli kalınlığındaki optik bir lifin ucuna yerleştirilebilen sistemin insan vücuduna sokulmasıyla, hücre anormallikleri 3 boyutlu şekilde görselleştirilebilir.
Yeni teknolojinin oluşturduğu mikroskobik ve nanoskobik çözünürlüklü görüntüler, günün birinde hekimlerin vücudun ulaşması zor kısımlarındaki (sindirim sistemi gibi) hücreleri incelemesine yardımcı olabilir ve mide kanserinden bakteriyel menenjite kadar farklı hastalıklarda daha etkili tanı yapılmasını sağlayabilir.
Teknolojinin sunduğu yüksek performans seviyesi, günümüzde yalnızca büyük bilimsel aletlerin yer aldığı son teknoloji araştırma laboratuvarlarında mümkün olabiliyor. Bu kompakt sistem ise söz konusu seviyeyi klinik ortamlara getirme ve tedavi olanaklarını iyileştirme potansiyeli taşıyor.
Sermayesini İngiltere Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi’nin (EPSRC) sağladığı bu yenilik, yüksek dozlarda insan hücrelerine zararlı olabilen geleneksel floresan etiket (hücre biyolojisini mikroskop altında incelemek için kullanılan kimyasallar) ihtiyacını da azaltıyor.
Bulgular, Nature’a bağlı Light: Science & Applications bülteninde yayımlandı.
Nottingham Optik ve Fotonik Araştırma Grubu’nda çalışan eş yazar Salvatore La Cavera, ultrasonik görüntüleme sisteminden şöyle bahsediyor: “Bizce sistemi diğerlerinden ayıran şey, nano ölçeğe eriştiği sırada bir numunenin sertliği ile biyo-uyumluluğunu ölçme kabiliyeti ve taşıdığı endoskobik potansiyel. Bu özellikler ise teknolojiyi, gelecekte vücudun içerisinde yapılacak ölçümlere; nihai hedef olan ve hasta başında yapılan asgari girişimli tanı testlerine hazır hale getiriyor.”
Nottingham Üniversitesi. Ç: O.