Bayram gösterisi gibi ama değil, sadece bilim.
11 Maceralı girişimden sonra nihayet fırlatılan bir NASA çalışmasının sloganı bu olabilir: İlk başta başarılı olamadıysanız, tekrar, tekrar deneyin.
1 Haziran’dan bu yana NASA, Dünyanın üst atmosferini incelemek için küçük bir roket fırlatmaya çalışıyor. Perşembe sabahın erken saatlerinde, roket nihayet, New York’tan North Carolina’ya kadar doğu kıyısında muhteşem bir ışık şovu yaparak yükünü uzaya taşıdı.
Kalkıştan birkaç dakika sonra roket, baryum, stronsiyum ve bakır oksit (havai fişeklerde kullanılan elementlerin aynı tipleri) olmak üzere 10 soda kutusu boyutundaki kapları attı. Tabancalar renkli bulutlara dönüştüler; bu bulutlar, sürüklenirken, iyonların iyonosferde nasıl hareket ettiğini araştırmasında bilim insanlarına yardımcı oluyor – güneşten akan yüklü parçacıklarla etkileşen atmosferimizin bir parçası. Bu tür çalışmalar, bilim insanlarının, aroraları anlamalarına ve uzay hava koşullarının etkilerini önlemelerine yardımcı olabilir.
This time lapse covered about 24 minutes pic.twitter.com/euumzb2lQR
— Christopher Becke (@BeckePhysics) June 29, 2017
Roketin fırlatıldığı Wallops Uçuş Tesisleri, bayram gösterisinin 2.000’den fazla fotoğrafını ve videosunu aldı. Yani beklemeye değdi!
Star trails and vapor trails from Williamsburg VA pic.twitter.com/l0TVa7BRl6
— Christopher Becke (@BeckePhysics) June 29, 2017