NASA Keşif Aracı, Kızıl Gezegen’de Toz Hortumu Gördü

0
NASA/JPL-Caltech

Mars’ın atmosferi, Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlerle karşılaştırıldığında ince olabilir fakat bu durum, atmosferin keyfini çıkarmaya engel değil. Su buzu, atmosferin yüksek kısımlarına çıkarak ince bulutlar meydana getirebiliyor. Şiddetli rüzgarlar, gezegenin tamamını saran kontrolsüz toz fırtınalarına dönüşebiliyor veya neredeyse uzaya çıkan toz sütunları oluşturabiliyor.

Bu yüzden Mars’ın Gale Krateri’nde harıl harıl çalışan Curiosity keşif aracı, elektronik gözlerini bazen Mars’taki hava olaylarına dikiyor. Şimdiyse araç, kayalık krater zemininde dönen bir toz hortumu görmüş.

NASA/JPL-Caltech

Fakat Mars’ta, Dünya’da da gördüğümüze benzer bir hava olayı görmek o kadar da şaşırtıcı değil. Yine de bu durum, Kızıl Gezegen’deki mevsimsel atmosfer değişimleri hakkında çok şey öğrenmemizi sağlayabilir.

Gale Krateri’nin de bulunduğu Mars’ın güney yarımküresine yaz geliyor ve bu bölgedeki atmosfer ısınıyor. Tıpkı Dünya’nın atmosferinin eşit biçimde ısınmadığı zaman atmosferik hareketlerin meydana gelmesi gibi, Mars’ın atmosferi de bu durumdan etkileniyor.

Aeolis Araştırma’da çalışan atmosfer bilimcisi Claire Newman, Mars Keşif blogunda şöyle yazıyor: “Yüzeyin daha güçlü şekilde ısınması, daha güçlü ısıyayma ve ısı iletme girdapları meydana getiriyor. Bunlar, düşük basınç çekirdekleri etrafında şiddetle esen hızlı rüzgarlardan oluşuyor. Eğer bu girdaplar yeterince kuvvetli olursa, yüzeydeki tozları havaya kaldırabiliyor ve kameralarımız ile görüntüleyebildiğimiz ‘toz hortumları’ gibi görünebilir hale gelebiliyorlar.”

Michelle Starr/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz