NASA, Uzay Aracı ve Asteroidi Başarıyla Çarpıştırdı

0
DART'ın canlı yayın kamerasıyla çekilen çarpışmanın son saniyeleri. Fotoğraf: NASA

DART uzay aracıyla birlikte Dünya’ya yaklaşan bir gök cismini yolundan saptırmayı amaçlayan NASA, dünyanın ilk gezegen savunma sistemini başarıyla test etti ve 11 milyon km uzaklıktaki ufak bir asteroide saatte 22,5 bin km hızla giden uzay aracını başarıyla çarptırdı. Uzay aracının kamerasından gelen görüntüler, bugün Türkiye saatiyle 02:16 sularında gerçekleşen çarpışmanın ardından kesildi. NASA gelecekte Dünya için tehdit oluşturabilecek gök cisimlerini yörüngesinden saptırarak Dünya’ya çarpmalarını önlemeyi hedefliyor.

Dimorphos isimli asteroidin yönünü değiştirmeye çalışan NASA’nın başarılı olup olmadığını ilerleyen günlerde göreceğiz. Testin tüm hedeflerinin amacına ulaşıp ulaşmadığını öğrenmek için henüz erken olsa da, ilk aşama tamamen planlandığı gibi gitti.

Araba boyutundaki bu uzay aracı, günün ilk saatlerinde hedefiyle kinetik bir çarpışma gerçekleştirdi. Birleşik Devletler’de yer alan Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarında çalışan operasyon takımı, aracın kameralarından görsel teyit aldıktan sonra işlemin başarıyla tamamlandığını duyurdu. Sonrasında ise çarpışan uzay aracından gelen sinyal kesildi.

Bilim insanlarının asteroidin yönünü saptırmaya çalıştığı DART görevinin şeması. Tasvir: NASA/Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı

Gelecekteki asteroitlere yönelik yapılacak tahmin ve saptırma faaliyetleri için deneme uygulaması olan ve Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) adını taşıyan bu uzay aracı, kendini Dünya’dan yaklaşık 11 milyon kilometre uzaklıktaki bir asteroide saatte 22,5 bin km hızla çarptırdı. Çarpışma uzay teleskopları ve kameralarla izlense de, DART’ın bu kayanın yörüngesini gerçekten değiştirip değiştirmediğini bulmak günler ve belki de haftalar alacak.

325 milyon dolarlık bu gezegen savunma testi, DART’ın Kasım 2021 tarihinde fırlatılmasıyla başlamıştı. Amaç, uzay aracının 160 metre genişliğindeki asteroidi ana kayası Didymos’a (Yunancada ‘ikiz’ demek) yaklaştırmasıydı. Dimorphos, 780 metre genişliğindeki Didymos’a eşlik eden ve 1,5 km’den daha yakın bir mesafede etrafında dönen küçük bir uydu. NASA’ya göre bu asteroit çiftinin seçilmesinin bir sebebi de, her iki asteroidin de Dünya’yı tehdit etme ihtimalinin neredeyse sıfır olması.

 

Yazar: Laura Baisas/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz