NASA’nın Dökülen Asteroit Örnekleri Nihayet Güvende. Şimdi Dünya’ya Gelme Vakti

0
Toplayıcı (solda) Örnek Getirme Kapsülü'ne (sağda) doğru gidiyor ve ardından emniyete alınıyor. NASA/Goddard/Arizona Üniversitesi/Lockheed Martin

Perşembe günü NASA, robotik uzay aracı Osiris-Rex’in Bennu asteroidinden topladığı taş ve kaya örneğini başarıyla istiflediğini aktardı. Öncesinde ise sıkışarak açılan bir kapak, görevi tehlikeye atmıştı.

Görevin proje müdürü Rich Burns, “Bugün burada görevi başarıyla tamamladığımızı bildirmek istiyoruz” diyor.

Uzay aracının görevi, bilim insanlarının güneş sistemimizin kökenlerini aydınlatmaya yardımcı olmasını umduğu parçalar toplamak. Fakat araç fazla miktarda örnek toplayınca çıkmaza girdi.

Asteroidin yüzeyinden alınan ve araç üzerindeki üç metrelik kolun ucundaki bir toplayıcıda duran parçalar, azar azar uzaya dökülüyordu çünkü bazı taşlar, bölmenin tamamen kapanmasını engellemişti.

Geçtiğimiz Salı günü Bennu’ya birkaç saniyeliğine dokunan şey, işte bu koldu. Uzay aracı, Dünya’dan yaklaşık dört yıl önce fırlatılmıştı.

Perşembe günü NASA, dökülen parçacıkları tutan robotik kolu uzay aracının merkezinin yakınındaki bir depolama kapsülüne bir gün erken götürüp, örneği bırakmayı ve kapsülün kapağını kapatmayı başardığını aktardı.

İki gün süren bu hassas görev, takımın her adımda önceki adımdan gelen görüntüleri ve verileri değerlendirmesini gerektirmiş.

Uzay aracı 320 milyon kilometre uzakta bulunuyor. Bu yüzden, aktardığı bilgilerin Dünya’ya ulaşması 18,5 dakika sürüyor. Kontrol odasından giden sinyaller de aynı sürede Osiris-Rex’e ulaşıyor.

Fransa Haber Ajansı. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz