NASA’nın Son Satürn Misyonu: Büyük Finali İzlemek.

0
Artist's concept of Cassini diving between Saturn and its innermost ring. › More

Büyük finale doğru…

Bir artistin elinden, Cassini’nin Saturn ile en iç halkası arasına dalış konsepti.

Arkaplan

Uzaydaki neredeyse 20 yıldan sonra, NASA’nın Cassini uzay aracı, muhteşem keşif hikayesinin son bölümüne başladı: Büyük Final.

Cassini, Nisan – Eylül 2017 arasında, yepyeni bir misyon olarak pek çok açıdan cesur bir yörünge dizisi üstlendi. Cassini, Satürn’ün ayı Titan’a son yakın uçması sonrasında gezegenin buz gibi halkalarına sıçradı ve gezegen ve halkalar arasında haftalık 22 dalış dizisi başladı.

Görevin Sona Ermesi: 15 Eylül 2017

Başka hiçbir misyon bu eşsiz bölgeyi daha önce keşfetmemişti. Son yörüngelerden öğrendiğimiz şeyler, bizim devasa gezegenlerin – ve başka yerlerdeki gezegensel sistemlerin – nasıl oluştuğuna ve geliştiğine ilişkin anlayışımızı geliştirmemiz açısından bize fayda sağlayacaktır.

Cassini’nin Büyük Final’ini anlatan kısa, animasyonlu bir video. 

Cassini, son yörüngesinde Satürn’ün atmosferine dalacak ve daha sonra en yeni ve benzersiz bilimsel verilerini bize gönderecek. Dünya ile temasını kaybettikten sonra, uzay aracı bir meteor gibi yanacak ve gezegenin bir parçası haline gelecektir.

Cesur keşif

Cassini’nin Büyük Finali, uzay aracının Satürn’e yapacağı son dalıştan çok daha fazlasını ifade ediyor. Bu çarpıcı olay, altı aylık bir çok cesur keşif ve bilimsel araştırmanın temel taşıdır. (Ve bu altı ay, tarihi 20 yıllık bir yolculuğun son bölümünde en heyecan verici dönemini yaşıyor.)

Bazen, uzay aracı halkaların iç kenarına sürtünürken; diğer zamanlarda atmosferin dış kenarlarına atlıyor. Misyon ekibi, risklerin iyi anlaşıldığından emin olmasına rağmen sürprizler de mümkün olabilir. Bu, yalnızca görevin sonunda gerçekleştirilebilecek cesur bir maceradır.

Benzersiz bilim

Cassini, Satürn’ün önünden geçerken, görevde daha önce edinilmesi çok riskli olan inanılmaz derecede zengin ve değerli bilgiler toplamaktadır: Uzay aracı, Satürn’ün yerçekimi ve manyetik alanlarının detaylı haritalarını çıkarıp, gezegenin dahili olarak nasıl düzenlendiğini ortaya koyuyor ve muhtemelen Satürn’ün ne kadar hızlı dönmekte olduğunun karmaşık gizemini çözmeye de yardımcı olacak. Son dalışlar, halkalarda ne kadar materyal bulunduğuna dair bilgilerimizi büyük ölçüde artıracak ve kökenlerini anlamamıza daha da yaklaştıracaktır. Cassini’nin parçacık detektörleri, Satürn’ün manyetik alanıyla atmosfere giren buzlu halka parçacıklarını örnekleyecek. Kameraları, Satürn’ün halkaları ve bulutlarının muhteşem, son derece yakın görüntülerini alacak

Sona Doğru Keşifler

Cassini’nin nihai görüntüleri son dalmadan birkaç saat önce Dünya’ya gönderilmiş olacak, ancak uzay aracı, gezegenin atmosferi içine düşeceği dalışını yaparken, eve gerçek zamanlı olarak yeni veriler gönderiyor olacak. Kilit ölçümler, temas kaybolana kadar bize kompozisyon hakkında bilgi veren, Satürn’ün atmosferini örnekleyecek olan kütle spektrometresinden gelecektir.

Bir görev sona erdiğinde hep üzülüyorsak da, Cassini’nin finale uçması, güneş sistemimizde üstlenilen en bilimsel zengin gezilerden biri için gerçekten muhteşem bir son olmaktadır. 1997’deki lansmanından 2017’deki benzersiz Büyük Final bitimine kadar, Cassini-Huygens misyonu başarıların olağanüstü bir toplamı oldu.

Görevi Neden Bitiriyorlar?

2017 yılına gelindiğinde, Cassini, Dünya’dan uzakta yedi yıllık bir yolculuktan sonra Satürn’ün çevresinde yörüngede 13 yıl geçirecek. Uzay aracı rota ayarlamak için kullanılan roket yakıtının azlığıyla karşı karşıya kaldı. Kontrol edilmediğinde, bu durum misyon operatörlerinin uzay aracının gidişatını kontrol etmesini engelleyecekti.

Enceladus ve Titan, yani Satürn’ün iki uydusunun, Cassini verileri ile yaşanabilir – ya da en azından “prebiyotik” – ortamlar ihtiva etme potansiyeli ortaya çıkarıldı ve son on yıldır bu uydular haberlerde öne çıktılar.

Cassini’nin bu günlerden bir şeyle çarpışması olasılığından kaçınmak için NASA, uzay aracını Satürn atmosferinden güvenli bir şekilde atmayı seçti. Bu, Cassini’nin bu aylarda yaşanabilirlik ve potansiyel yaşam hakkında gelecekte yapılacak herhangi bir araştırmayı kirletmesini önleyecektir.

NASA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz