Ne zaman ve Nasıl Hareket Ettiğinizi Algılayan İplikler

0
Sol tarafta normal iplik, sağ tarafta ise bükülmüş iplik görülüyor. Görüntü: Tufts Üniversitesi

Tufts Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, boynun hareketini ölçebilen ve kafanın yönü, dönüş açısı ile yer değiştirme derecesine yönelik veriler sağlayabilen esnek, iplik tabanlı algılayıcılar oluşturmuşlar. Tufts Üniversitesi’nde çalışan araştırma takımına göre keşif; atletik performansı ölçebilecek, çalışanın veya sürücünün yorgunluğunu gözlemleyebilecek, fizik tedaviye yardımcı olabilecek, sanal gerçeklik oyunları ile sistemlerini zenginleştirebilecek ve sinematografide bilgisayar ile oluşturulan görüntüleri geliştirebilecek ince, göze çarpmayan dövme benzeri bantlara yönelik potansiyel taşıyor. Cuma günü Scientific Reports bülteninde tarif edilen teknoloji, Tufts mühendislerinin geliştirdiği ve kumaşlara dokunarak çevredeki gaz ile kimyasalları ya da terdeki metabolik maddeleri ölçebilen iplik tabanlı algılayıcılara bir yenisini ekliyor.

Araştırmacılar yaptıkları deneylerde, bir deneğin boynunun arkasına “X” şeklinde iki iplik yerleştirmişler. Elektriği ileten karbona dayalı bir mürekkeple kaplanmış bu algılayıcılar, iplikler kıvrıldığı zaman elektriği iletme biçimini değiştiren bir gerilme meydana getirerek hareketi tespit etmiş. Denek bir dizi kafa hareketi yaptığında, bu teller ufak bir Bluetooth modülüne sinyal göndermiş ve bu sinyaller daha sonra analiz için bir bilgisayar ya da akıllı telefona aktarılmış.

Yapılan veri analizi, sinyallerin yorumlanması ve ölçülerek (%93 isabetle) gerçek zamanlı kafa hareketlerine çevrilmesini sağlayan gelişmiş makine öğrenim yaklaşımları içeriyor. Algılayıcılar ve işlemci, bu şekilde kablolar ve hantal cihazların engellemesi, kameraların kullanılması veya bir oda ya da laboratuvar alanıyla sınırlanmak gibi kısıtlayıcı şartlar olmadan hareketi takip edebiliyor.

Tufts Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz