Neden Kirpiklerimiz Var?

0

Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup bilim insanı kirpiklerin görevini anlamak istiyordu. Bu doğrultuda yapay kirpikleri bir rüzgar tüneline sokarak test ettiler.

Bir mühendislik öğrencisi olan Guillermo J. Amador’un liderliğini üstlendiği ekip ufak bir rüzgar tüneli oluşturdu ve yapay kirpikleri test etti. Bu kirpiklerinden birisi bildiğimiz insan saçından yapılma kirpik, bir tanesi sentetik ağ ve bir tanesi de su geçirmez kağıt. Her halkanın içine küçük aluminyum diskler yerleştirildi.

Araştırmacılar diskleri su ile doldurdular, bu şekilde göz yuvarlağının yüzeyini taklit etmiş olacaklardı. Bunları tünelin içerisine koyduktan sonra yapıların içerisindeki suyun buharlaşma miktarlarını ölçtüler. En az buharlaşma su geçirmez kağıtta oldu, fakat bu yapı görüşü engelliyordu. Yapılar tüm kriterlere göre kıyaslandığında tabii ki en uygun yapı insan saçından yapılan kirpikler oldu. Yani bizim sahip olduğumuz kirpikler.

fakeeyeballs
Yapay kirpikler ve hava tüneli.

Yapılan bir diğer kıyaslama ile de insan kirpiklerinin, gözü kirden polenden ve diğer yabancı parçalardan, diğer yapılara nazaran daha iyi koruduğu ortaya çıktı. Bunu ölçmek için ise ekip yapay kirpikleri bir kağıdın etrafına yerleştirdi ve tünele geri koydu. Nemlenmeyi ayarlamak için yoğun sis kullanıldı ve bu sisi tünelin içine gönderildi. Bu testten önce ve sonra kirpiklerin yerleştirildiği kağıdın fotoğrafı çekildi.

Sonuçlar şöyle: Gözün genişiliğinin üçte birini oluşturan kirpikler göze gelen havanın yarısını kesiyor ve gözde olan buharlaşmanın yarısına engelliyor. Öyleyse insanlar kozmetik kirpiklere dönüş yapmalı mı? Bunun cevabı için henüz erken. Çünkü daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Fakat şunu da ekliyor ekip “az delikli ve kavisli kirpikler takmak daha fazla koruma sağlayabilir ve göz kuruluğunu azaltabilir.”

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz