Neden Simetrik Büyüme ile Gelişiyoruz?

0

Kısa cevap Sebebi tam olarak bilinmiyor.

İnsan bedeninin dış özellikleri, anne karnındaki embriyonik gelişme döneminde oluşuyor. Gelişme süreci, simetrik bir biçimde ortalama 18 yaşına kadar devam ediyor. Kulaklar, gözler, kollar veya bacakların büyümesini incelediğimizde bedenlerimizde mükemmel simetrinin korunduğunu rahatlıkla görebiliriz. Birçok organ çiftler halinde bulunuyor ve hem yerleşimleri, hem de büyümeleri bu simetri bozulmadan gerçekleşiyor. Örneğin kol ve bacakları ele alacak olursak; birbirinden bağımsız şekilde geliştikleri ve aralarında hiçbir sinyalizasyon bulunmadığı halde her ikisi de neredeyse birebir aynı özelliklere sahipler.

Simetrik büyümenin sebebi tam olarak bulunabilmiş değilse de, anne karnındaki embriyoların gelişiminde, özellikle kol-bacak tomurcuklarının simetrik gelişmesinde rol oynayan bazı ipuçları var. Kemikler, her birinin yakın ve uzak uçlarında yer alan büyüme levhaları sayesinde gelişiyorlar. Kol ve bacaklardaki büyüme kontrolünün, kemik içlerindeki aktif büyüme levhalarında olduğu biliniyor. Fakat kol ve bacaklardaki simetrik büyümenin bu mekanizmadan kaynaklı olduğuna dair kesin bir bulgu elde edilmiş değil. Bir diğer olasılık da vücudumuzda salgılanan hormonlar. Çocukluk döneminde kemiklerin boyuna büyümesini sağlayan ana faktörler; büyüme hormonları, böbrek üstü bezlerinden salgılanan kortikoit ve tiroid hormonu. Ergenlik döneminde ise cinsiyet hormonları büyümeyi yönetiyor.

Fakat büyüme hızı sürekli değişiyor ve buna rağmen kemikler vücudun her iki tarafında eşit uzunlukta kalabiliyorlar. Kemiklerin simetrik olarak uzamasını dışarıdan kontrol eden fiziksel aktivite, gerilim ya da basınç gibi herhangi bir faktör olduğu düşünülmüyor. Bilim adamları tam olarak anlaşılamayan simetrik büyüme etkisinin genetik olarak programlandığını ve hücreler tarafından yönetildiğini düşünüyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz