Nesneleri Işıkla Oluşturan Star Trek ‘Kopyalayıcısı’ Yapıldı

0

3B yazıcılar, nesneleri katmanlar halinde yazarak çalışıyor ve bunu yapmak da zahmetli oluyor. Daha büyük nesnelerde ise bu süreç saatler, hatta günler sürebiliyor.

Fakat Berkeley California Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, bu işin kısa yolunu bulmuş: Işık kullanarak, nesneleri bir seferde üretebilen bir yazıcı yapmışlar. Bu cihaz, hızlı üretim teknolojisinde devrim yaratabilir.

Cumartesi günü Science bülteninde yayınlanan araştırmada, araştırmacıların “kopyalayıcı” şeklinde adlandırıp Star Trek‘e selam gönderdiği bir yazıcı tarif ediliyor.

Cihaz geleneksel 3B yazıcıdan çok, bir bilgisayarlı tomografi (CT) taraması gibi çalışıyor.

Bir nesneyi birden çok açıdan tarayarak, 3 boyutlu bir görüntü oluşturuyor ve daha sonra bunu; çeşitli yoğunluklarda ışığa maruz kaldığı zaman katılaşan, yapay bir reçine borusuna yansıtıyor.

Örnek vermek gerekirse; araştırma takımı, 2 dakika içinde Auguste Rodin’in meşhur “Düşünen İnsan” heykelinin küçük bir örneğini üretmeyi başarmış.

Kopyalayıcının çığır açan sonuçları olabilir; fakat cihaz, bazı doğal sınırlara da sahip: Ürettiği nesneler küçük boyutlu ve bu nesneleri üretmek için özel, yapay bir reçine gerekiyor.

Fakat bu yeni teknoloji heyecan verici. Ayrıca, Star Trek gibi bir geleceğe de yol açabilir.

 

 

 

 

Futurism

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz