New Horizonds uzay aracından gönderilen son fotoğraf grubunda, Plüton’un Sputnik Düzlüğü’nün benekli yüzeyi olağanüstü detaylarla ortaya çıktı.
Fotoğraflarda görüntüleri elde edilen çok kenarlı gözeneklerin genişliği 16 ile 40 km arasında değişmekte; derinlikleri ise 90 metreye ulaşabilmekte. Bilim insaları bu şekillerin, Plüton’un ılık iç yapısının derinlerdeki nitrojeni eritmesiyle oluştuğunu düşünüyor. Daha sıcak olan madde yukarı doğru yüzerken yüzeyde tekrar soğuyarak aşağı doğru batıyor. New Horizons ekibinden William McKinnon yaptığı bir açıklamada durumu şöyle açıklıyor: “Plüton’un bu kısmı bir lava lambası gibi davranıyor.”
Görüntülerin ortasındaki alan civarında bulunan koyu bölge ise bilim insanlarına göre kirli sudan oluşan bir buz dağı.
Aşağıda, Plüton’un “kalbi”ndeki Sputnik Düzlüğü’nden 640 kilometrelik bir kemer görüntüsü yer alıyor. Bu görüntü New Horizons ekibinin elde ettikleri fotoğrafları birbirlerine iliştirmesi sonucunda oluşmuş. Çözünürlük ise yaklaşık olarak piksel başına 80 metre.
Sputnik Düzlüğü’nün batısında ise Viking Terra bölgesi olarak adlandırılan alanın yeni görüntülerini görüyoruz. Fotoğrafta kırmızı toz ile kaplanmış krater ağızları ve akış yolları görünüyor. Kırmızı rengin sebebi ise Güneş ışınlarının Plüton’un atmosferindeki metan ve nitrojen ile etkileşiminden meydana gelen tholin isimli moleküller.