Nikola Tesla’nın 1898 Yılında Aldığı Dron Patenti

1
Fotoğraf: ABD Patent ve Ticari Marka Bürosu

İnternetin sevgili mucidi ve bilim insanı Nikola Tesla’nın aklında bir hayli öngörü varmış. Bunların en bilinmeyenlerinden biri de katil robotlar ile ilgili. Üstelik Tesla’ya göre bu robotlar katil olmakla kalmıyor. O kadar ölümcüller ki, bu robotların kullanılma tehlikesi bile barış getirmeye yeter.

Teknoloji uzmanı Matthew Schroyer’in bulduğu ve “Hareket eden gemi veya taşıtların kontrol mekanizmasına yönelik yöntem ile aparat” başlığını taşıyan bir patent, kayıtlara göre Tesla’ya 8 Kasım 1898 tarihinde verilmiş. Böyle bir cihazın çalışması için kablosuz olması gerekiyor. Tesla ise cihazın enerjisini elektrik dalgalarından kazanacağını düşünmüş.

Patentte bahsedilmeyen ve 19’ncu yüzyılın sonlarında keşfedilen radyo dalgaları, gelecekte bütün bir insansız makine dünyasını şekillendirecekti. Tesla, robotların yönlendirilmesi için gereken şeyi doğru tahmin etmiş fakat bu robotların yıkıcılık potansiyeli konusunda yanılmıştı.

Savaş için yapılan ilk dron (veya en azından en yakın seleflerinden biri), Kettering Böceği olarak biliniyor. Uzaktan kumanda kullanılmayan cihaz, bunun yerine belli bir mesafeyi uçması için önceden programlanmış (cihaz, aynı zamanda çağdaş seyir füzelerinin de atası). 1. Dünya Savaşı için yapılan ve sivrisineği andıran bu ‘böcek’, çok geç tamamlandığı için faaliyete geçememiş. Böyle olması iyi olmuş çünkü yapılan testlerde, en iyimser görüşle güvenilmez çalışmış.

Silahlı ve uzaktan kontrol edilen makinelerin ortaya çıkması için bir asır daha geçmesi gerekmiş. Dronların savaşı nasıl değiştireceği bakımından çok şey yazılıp çizilse de, esasında süper güçleri birbirleriyle savaşmaktan korkutan çok daha eski, çok daha yıkıcı bir teknoloji var: O da Tesla’nın değil, Oppenheimer’ın gaddar çocuğu atom bombası.

 

 

 

 

Yazar: Kelsey D. Atherton/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz