Nikotinin sana ihtiyacı var; tıpkı senin ona ihtiyacın olduğu gibi. Dopamin salgılanması sen gerçekten inandığında daha da artıyor.
Frontiers in Psychiatry’nin yeni çalışmasında; sigara içen katılımcılardan, sadece sigarasının içinde nikotin olduğuna inananlar sigara içmenin tatmin ettiğini söylediler. Sigarasının nikotin içermediği söylenen kişiler ise -halbuki içtikleri normal sigaraydı- tatmin olamadılar.
Araştırmacılar 24 kronik sigara tiryakisi seçtiler ve sigara içtikten hemen sonra fMRI makinesiyle beyin aktivitelerini incelediler.
Her katılımcı, onları 4 ayrı zamanda ziyaret etti ve sadece 2 sefer gerçek sigara verdiler. Bir kısmına nikotin içerdiği söylendiğinde diğer kısmına içermediği söylendi. Nikotin içerdiği söylendiğinde katılımcılar üzerinde daha fazla etkisi oldu ve fMRI taramaları insulada aktivite artışı görüntüledi. İnsula, bağımlılık yapan maddelere karşı şiddetli isteği yöneten beynin en temel bölgelerinden birisi. Sonuçlara göre sigara, bağımlıları içinde nikotin olduğuna inandıklarında daha fazla tatmin ediyor.
Tiryakiler, nikotin aldıklarında hızla dopamin salgılanıyor, bu nedenle arzulanan o sigarayı içmek sonunda iyi hissettiriyor. Bu sebepten nikotin çok bağımlılık yapıyor; fiziksel ve psikolojik olarak dopamin arzuluyorsun. Ama nikotin aldığını düşünmüyorsan daha az tatmin oluyorsun.
Eğer basitçe nikotin olmadığına inanmak nikotinin etkilerini azaltabiliyorsa, sigara içmeyi bırakmanın ilaç tedavisi ve diğer yöntemlere ek olan yeni, ilaçsız yöntemler bulunabilir. Şu an etkili çözümler elde etmesi zor. Amerika Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri (CDC) , Amerika’daki tiryakilerin %70’inin sigarayı bırakmak istediğini belirtiyor ama sadece %6 ’sı gerçekten yapabiliyor; çözüm arayıp da bulamayan birçok insan var.
Bağımlılığa karşı ‘inanmayı’ kullanmak, ilaç ve sigara bağımlılarına bir seçenek olabilir. Tabi sadece inanırlarsa gerçekleşebilir.
Çeviren: Barış Orak