Odun İle Yapılan Pişirme, Akciğerde Hasara Sebep Olabilir

0
Randy Fath/Unsplash

Bilgisayarlı tomografiyle yapılan ileri taramalar, odun gibi biyokütle yakıtlarıyla yiyecek pişiren insanların tehlikeli yoğunlukta kirletici ve bakteriyel toksinler soluyarak akciğerlerine kayda değer miktarda hasar verme tehlikesi yaşadığını gösteriyor.

Dünya çapında yaklaşık 3 milyar insan, odun ve kuru çalı çırpı gibi biyokütleler ile yiyecek pişiriyor. Biyokütle ile yapılan pişirmeden çıkan kirleticilerin, her yıl ev içi hava kirliliğiyle ilişkili hastalıktan kaynaklı 4 milyon ölüme büyük bir katkı yaptığı tahmin ediliyor.

Halk sağlığına yönelik girişimler, yakıt kaynağı olarak biyokütle yakıtlarından daha temiz yanan sıvılaştırılmış petrol gazına geçişte destek sağlamayı denese de, önemli miktarda evde biyokütle yakıtları kullanılmaya devam ediliyor. Finansal sınırlamalar ve yerleşmiş alışkanlıkları değiştirmeye karşı gösterilen isteksizlik, biyokütle dumanının akciğer sağlığı üzerindeki etkisine yönelik bilgi eksikliğiyle beraber önemli etmenler arasında yer alıyor.

Çalışmanın eş yazarı ve San Diego California Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan Abilaş Kizakke Puliyakote, “Biyokütle yakıt yayılımlarına kronik şekilde maruz kalmakla gelişen erken dönem değişimlerini tespit etmek, anlamak ve tersine çevirmek önem taşıyor” diyor.

Kuzey Amerika Radyoloji Derneği. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz